Uinti

Tämä tapahtui vuosia sitten. Eräs pitkän auton kuljettaja tuli noutamaan lastiaan Finn Springiltä, kuljettajan ikkuna oli auki, ja hän puhui autoa kääntäessään puhelimeen. Mies oli todennäköisesti käymässä ensimmäistä kertaa kyläkunnalla. Hän tuntui olevan jonkin verran hämmentynyt. Kuljettaja kuvaili tilannetta puhelimen välityksellä kaverilleen talven iltana.

”Pilkkopimeää täällä on. Minä olen varmaankin jossakin erämaassa. Ei täällä ole juuri asutustakaan. Isot teollisuushallit ovat tässä,” sitten tuli hetken hiljaisuus, puhe jatkui ”- ja tuon yhden rakennuksen katolla lukee uimahalli. Ei voi olla totta! Missähän minä oikein olen. Kyllä minä olen aivan oikeassa paikassa. Tämä on Toholammin Härkänevaa.”

Härkänevan uimahallista voisi leikillisesti todeta vaatimattomaan tapaan, että se on sellainen paremmanpuoleinen sammutusvesiallas. Vaatimusten mukaan alueelle piti rakentaa sammutusvesiallas ja väestönsuoja. Finn Springin toimitusjohtaja Hannu Ali-Haapala kuitenkin kekkasi, että rakennetaan uimahalli saunoineen vastaamaan näitä tarpeita.

Uimahallin ympärille rakentui Lylyn Pisara, missä ohikulkijoita ja kyläläisiä palvelee lisäksi tehtaan myymälä ja kahvila-ravintola. Lylyn Pisaran lisäksi kunnassa on uimakelpoisia rantoja Lestijoen varrella. Yleisimmin käytetyt uimarannat on merkitty kyltein ja niiden sijainnin löydät Toholammin liikuntakartalta, jota pääset katselemaan tästä.

--