Koulut

Toholammilla on neljä alakoulua. Kirjo yltää pienistä noin 30 oppilaan kyläkouluista lamppilaisittain suureen parin sadan oppilaan kirkonkylän kouluun. Kyläkoulut ovat Sykäräisessä, Kleemolassa ja Viitojalla. Alakouluista suurin, Herman Ojalan koulu, sijaitsee keskustassa koulunmäellä.  Uusi koulurakennus otettiin käyttöön tammikuussa 2022.

Sykäräisen koulu ja Kleemolan koulu ovat pienimmät kyläkoulut. Sykäräisen koulu on noin 20 km:n päässä keskustasta, idyllisessä paikassa Lestijoen varrella, vilkkaan kylätoiminnan tyyssijana tunnetun kylänsä sydämessä. Kleemolan koulun hirsirakennus sijaitsee avarassa jokimaisemassa loistavien ulkoleikkimahdollisuuksien äärellä, 7 km Toholammin kirkonkylästä. Huoltajat ja kyläläiset ovat halunneet osallistua koulujen kehittämiseen mm. tekemällä koululaisille liikunnalliset leikkipihat. Pieni kouluyhteisö katsotaan molemmissa kylissä voimavaraksi.

Keskustasta viitisen kilometriä Kannuksen suuntaan on Viitojan koulu, joka sijoittuu kokonsa puolesta lamppilaiseen keskikastiin. Tätä koulua käy noin 50 oppilasta. Koulu on aikanaan rakennettu maatalouden tutkimusasemaksi ja siitä johtuen sitä ympäröi keskipohjalaisittain monilajinen puulajipuisto.

Toholammin yläkoulu eli Kuusiston koulu kerää kaikki yläkouluikäiset kirkonkylän koulunmäelle alakoulun ja lukion kanssa yhteiseen pihapiiriin. Yläkoulussa on noin 150 oppilasta. Toisen asteen koulutusta on tarjolla noin 90 oppilaan lukiossa, jossa viihtyminen ja hyvä opetus käyvät käsi kädessä. Koulunmäellä on hienot mahdollisuudet kaikenlaisen liikunnan harrastamiseen. Koulujen vieressä sijaitsee mm. vastikään peruskorjattu liikuntahalli, pesäpallokenttä, kuntorata ja frisbeegolfrata.

Kunnan koulujen ydinajatuksena on opettamisen ohella syvä välittäminen oppilaista ja heidän hyvinvoinnistaan. Kunta panostaa koulujen tuntikehysresursseihin, opetusvälineistöön ja oppimisympäristöihin. Kaikilla kouluilla on kerhotoimintaa ja alakouluilla myös vilkasta ja aktiivista Liikkuva koulu -toimintaa.

--