Itsenäisyyden puisto

Veteraanitoimikunta esitti marraskuussa 1999 kunnanhallitukselle Itsenäisyydenpuiston perustamista, koska Toholammilla ei oltu nimetty mitään puistoa tai rakennusta veteraanien työn kunnioittamiseksi. Toimikunta katsoi, että koska kirjastoa vastapäätä oleva puisto on keskeisellä paikalla ja siellä sijaitsee sotaan lähteneiden muistomerkki, on se Itsenäisyydenpuiston oikea sijaintipaikka. Tammikuussa 2000 kunnanhallitus hyväksyi esityksen Itsenäisyydenpuiston perustamisesta. Rakentaminen kuitenkin viivästyi, koska puiston sijainnista käytiin keskustelua.

Toholammilla järjestettiin Maakunnallinen maanpuolustusjuhla su 25.8.2002 kun Toholammin Sotainvalidit ry. täytti 60 v., Toholammin Sotainvalidit ry:n naisjaosto 55 v., Toholammin Sotaveteraanit ry. 35 v. ja Toholammin Sotaveteraanit ry:n naisjaosto 30 v. Päivän juhlallisuuksiin kuului Itsenäisyydenpuiston vihkiminen. Nauhan leikkauksen puiston edustalla suorittivat kenraaliluutnantti Kari Rimpi, kenttäpiispa Hannu Niskanen ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jorma Maunula. Puiston vihki kenttäpiispa Hannu Niskanen. Tilaisuudessa esiintyi Pohjanmaan Sotilassoittokunta musiikkiyliluutnantti Hannu Haahkalan johdolla, toimittaja Erkki Kujala ja kanttori Antti Haapaniemi. Tilaisuudessa laskettiin Toholammin kunnan ja puolustusvoimien seppeleet.

Toholammin keskustassa torin laidalla oleva puistoalue on rajattu kivitolppiin kiinnitetyllä ankkurikettinkiaidalla. Kunnan vaakunaa mukailevan portin on suunnitellut Hannu Kivelä ja sen on takonut raudasta seppä Mauri Haapamäki. Puistoon on asennettu lipputanko ja muistokiven molemmin puolin tykit.

Torialueen laidalla, Kirkkotie, 69300 Toholampi

--