e-aineistot

Anders-kirjastot tarjoavat laajan valikoiman erilaisia e-aineistoja ja -palveluja, kuten kirjoja, lehtiä sekä elokuvia. Kirjautumista vaativat e-palvelut toimivat kirjastokortin numerolla sekä PIN-koodilla, jonka saat kirjastosta. Kirjaston tiloissa käytettävät e-palvelut eivät pääsääntöisesti vaadi kirjautumista. Kuntien yhteiseen E-kirjastoon rekisteröidytään ensimmäisellä kerralla vahvalla tunnistautumisella, mutta myöhemmin palvelu ei enää vaadi kirjautumista.

Kaikki e-aineistot Anders-verkkokirjastossa (linkki avautuu uuteen välilehteen).

 

Kuntien yhteinen E-kirjasto 29.4. alkaen

E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voit lainata ja lukea e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. E-kirjasto avautuu 29.4.2024. Palvelun tuottavat Kansalliskirjasto ja yleiset kirjastot yhteistyössä.

Jos kotikuntasi on liittynyt uuteen E-kirjastoon, voit käyttää palvelua. Toholampi ja kaikki muut Anders-kunnat ovat liittyneet mukaan E-kirjastoon. E-kirjastoa käytetään sovelluksella, jonka voit ladata älypuhelimeen tai tabletille sovelluskaupastasi. E-kirjastossa ei tarvita kirjastokortin tunnusta tai PIN-koodia, vaan palveluun rekisteröidytään ensimmäisellä kerralla käyttämällä vahvaa tunnistautumista, kuten pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Jatkossa palvelu ei kuitenkaan enää vaadi kirjautumista.

E-kirjastoon tulee aineistoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä jonkin verran muilla kielillä. Vieraskieliset aineistot ovat käytettävissä viimeistään heinäkuussa (pois lukien ruotsi). E- ja äänikirjan voi lainata käyttöönsä 2 viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Lainan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Lehteä voi lukea 2 tuntia kerrallaan.

Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain.

E-kirjaston usein kysytyt kysymykset Kansalliskirjaston sivulla (linkki avautuu uuteen välilehteen):
UKK – Kuntien yhteinen E-kirjasto

 

Etäkäyttöiset e-lehdet

ePress-aikakauslehtipalvelu (aiemmin eMagz) sisältää 18 kotimaista aikakauslehteä ja kaksi paikallista sanomalehteä, Keskipohjanmaa ja Österbottens Tidning.

Tarvitset kirjautumiseen kirjastokortin numeron ja pin-koodin.  Lehden lukeminen tapahtuu klikkaamalla lehden kansikuvaa ja seuraavassa ikkunassa Avaa lehti –painiketta. Yhtä lehteä voi samaan aikaan lukea rajoitettu määrä käyttäjiä. Mikäli haluamasi lehden lukuoikeus on käytössä, voi lehden vapautumista jäädä jonottamaan. Kirjastotilassa palvelun lehtiä voi lukea ilman kirjautumista asiakaskoneilla tai kirjaston langattomassa verkossa.

ePress-etäkäytettävät lehdet 31.5. asti

PressReader (linkki avautuu uuteen välilehteen) sisältää kansainvälisiä sanoma- ja aikakauslehtiä. Palvelua voi käyttää sekä kirjaston verkossa että kotona kirjautumalla omalla kirjastokortilla. Voit lukea lehtiä joko laitteesi selaimessa tai mobiilisovelluksella. Tarvitset kirjautumista varten kirjastokorttisi numeron ja PIN-koodin. PressReader on käytettävissä vain Toholammin, Kannuksen ja Kokkolan kirjastokorteilla.

 

Kirjastossa luettavat e-lehdet

ePress-sanomalehtipalvelussa (linkki avautuu uuteen välilehteen) voit lukea Keskipohjanmaan, Helsingin Sanomat ja kymmeniä muita kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä ilman kirjautumista. Palvelua voi käyttää vain kirjastossa tietokoneella tai langattomassa verkossa omalla laitteella. Samanaikaisesti palvelua voi käyttää rajoitettu määrä käyttäjiä.

 

Cineast-elokuvapalvelu

Anders-kirjastoilla on käytössä elokuvapalvelu Cineast. Elokuvapalveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla osoitteessa www.cineast.fi. Elokuvia voi katsoa tietokoneella tai mobiililaitteella. Koko tarjonta löytyy myös Cineast-sovelluksesta.

Näin katsot elokuvan Cineast-palvelussa:
1. Valitse valikosta Anders
2. Valitse haluamasi elokuva.
3. Täytä kirjastokortin numero ja pin-koodi, ja klikkaa sen jälkeen “Aloita katselu”.

Elokuva on katsottavissa 48 tunnin ajan. Elokuvat palautuvat automaattisesti lainausajan loputtua. Asiakas voi lainata viikon aikana kaksi elokuvaa, viikko lasketaan alkavaksi ensimmäisen lainauksen suorittamisesta. Cineast-tilin luominen ei ole pakollista. Tilin luomalla saa käyttöön lisätoimintoja, kuten esimerkiksi omien suosikkien merkitsemisen.

 

MOT Sanakirjat®

MOT Sanakirjat®  (linkki avautuu uuteen välilehteen) sisältää laajan ja monipuolisen valikoiman korkealaatuisia yleiskielen ja erikoisalan sanakirjoja.

Lisäksi palvelu sisältää nopean ja tietoturvallisen MOT Kääntäjän® sekä oikeakielisyyteen opastavan MOT Kielentarkistimen®.

Palvelu on käytössä vain kirjastossa: voit käyttää palvelua  kaikissa Anders-kirjastoissa ilman kirjautumista kirjaston asiakaskoneilla tai omalla laitteella, joka on kirjaston langattomassa verkossa.

--