Pitäjäpuku

Pitäjäpuku
Pitäjäpuku

Raili Välikankaan esitys Toholammin pitäjäpuvun suunnittelemisesta tuotiin tiedoksi kulttuurilautakunnalle 1.11.1989. Kulttuurilautakunta nimesi 12.6.1990 toimikunnan suunnittelemaan pitäjäpukua. Muutama jäsen kuitenkin vaihtui ja toimikuntaan joka suunnittelun teki Anna-Kaija Annala, Anna-Liisa Lahti, Eila K. Peltokangas, Helena Peltokangas, Anni Purontaka, Raili Välikangas, Tuulikki Väänänen ja kulttuurisihteeri.

Puvun mallin suunnitteli Teija Kellosalo. Kankaat suunnitteli ja kudontaohjeet laati Kokkolan Käsityökeskus/Päivi Tyhtilä. Ensimmäiset puvut esiteltiin pitäjäpäivillä 1992. Ensimmäisten pukujen (kulttuurisihteerille ja Raili Välikankaalle) kankaat kutoi Raili Välikangas, ompelutyöt teki ja -ohjeet laati Tuulikki Väänänen. Railin puvun ompelut Sanna-Leena Välikangas ja Elisa Jokela.

Naisen puku

Puserokangas voi olla joko puhdasta puuvillaa tai sellaista, jossa on hiukan tekokuitua. Jälkimmäinen vaihtoehto on parempi, koska se pysyy paremmin sileänä.

Naisen liivin tulee ylettyä noin 10 cm vyötärön alapuolelle. Hamekankaan loimeen voi tehdä joko mustan tai punaisen liivin. Punainen liivi lähinnä lapsille.

Hameeseen voi laittaa vaihtoehtoisesti laittaa joko kiinteän vyötärökaitaleen tai kuminauhan. Hameeseen tulee tehdä laskostus, rypytystä ei hyväksytä. Hameen pituus on noin 20-21 cm lattiasta.

Puvun kanssa voi pitää muodoltaan pyöreitä rintaneuloja, esim. kalevalakoruja, mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä. Kenkien tulee olla matalakorkoiset (esim. ballerinat) tai puolikorkoiset. Sukkahousujen tulisi mieluiten olla valkeat tai ainakin vaaleat (ei mustia). Huivi ei kuulu Toholammin pitäjäpukuun.

Miesten puku

Miesten pitäjäpuku on seuraavanlainen: liivi samasta kankaasta kuin naisten hame (myös napit samasta kankaasta), pystykauluspaita tai tavallinen valkoinen paita napitettuna, käytetään mielellään mustan rusetin kanssa, mustat kengät ja housut, mieluiten valkoiset sukat.

Miesten liivin tarvikkeet maksavat noin 20 €. Kokkolan käsityökeskuksesta ostettuna kankaat maksavat noin 100 €.

--