Kotiseutuarkisto

Toholammin kunnanvaltuusto päätti kotiseutuarkiston perustamisesta 23.5.1986. Kotiseutuarkiston hoidosta vastaa sivistyslautakunta.

Toholammin kotiseutuarkisto on kooltaan 15 m² ja se sijaitsee kunnantalolla keskusarkiston välittömässä läheisyydessä. Kotiseutuarkistoon kootaan paikkakunnan yksityisten (henkilöiden, perheiden ja sukujen) ja yhteisöjen (yhdistysten, seurojen, osuuskuntien) asiakirjoja, äänitteitä, valokuvia ja/tai kuvanauhoja. Arkistoaineistoa on kerätty vuodesta 1987 lähtien. Kotiseutuarkisto on tutkijoiden ja harrastajien käytössä sopimuksesta.

Amerikansiirtolaisia luistelemassa
Amerikansiirtolaisia luistelemassa

Kotiseutuarkistoon otetaan ensisijaisesti lahjoitettua arkistomateriaalia, jolloin materiaalin omistusoikeus siirtyy kotiseutuarkistolle. Poikkeustapauksissa materiaalista voidaan tehdä myös talletussopimus, jolloin omistusoikeus säilyy luovuttajalla. Lyhytaikaisia talletuksia (alle 10 vuotta) ei kuitenkaan oteta vastaan. Kotiseutuarkiston toimesta ei tehdä arkistomateriaalin seulontaa, luettelointia ja kuvailua talletussopimuksen ollessa kyseessä. Arkistomateriaalin lahjoittaminen tai tallettaminen kotiseutuarkistoon on maksutonta.

 

--