Yksityisteiden korjaamisen valtionavustuksiin reilu korotus, tiekuntien perustaminen kannattaa

Toholammin kunnan tekninen osasto tiedottaa

Yksityisteiden korjaamisen valtionavustuksiin reilu korotus – tiekuntien perustaminen kannattaa

Valtionosuutta yksityisteiden parannuksiin on nostettu reilusti vuoden 2023 alusta lähtien. Avustus on määräaikainen, vuoteen 2025 saakka. Tiekunnille on nyt siis tarjolla lisää rahaa ja tieosakkaiden omarahoitusosuus alenee.

Avustusta myönnetään vain tiekunnille, joten viimeistään nyt kannattaa yksissä tuumin perustaa tiekuntia ja hakea avustusta tieosuuksien parannuksiin. Lisätietoa avustuksesta ja sen hakemisesta löytyy ELY-keskuksen sivulta: https://www.ely-keskus.fi/yksityistieavustukset

Jos yksityistiellä ei ole järjestäytynyttä tiekuntaa, se tulisi perustaa ja tiedot tiekunnasta tulee olla myös Väyläviraston DigiRoad -palvelussa.

Apua tiekunnan perustamiseen saa tieisännöitsijöiltä, Toholammin kunta ei jatkossa avusta järjestäytymättömiä tiekuntia. Tulevina vuosina Toholammin yksityisteiden aurausurakat tullaan kilpailuttamaan ja aurauspalvelut koskevat vain tiekuntien ylläpitämiä teitä. Myös tämän takia tiekuntia kannattaa perustaa hyvissä ajoin.

Lisätietoa tiekunnan perustamisesta löytyy muun muassa Tieyhdistyksen ja Maanmittauslaitoksen sivuilta.

 

Valtionavustuksen enimmäismäärät nousevat seuraavasti:

– tavanomaiset tien parantamiskohteet 50 % → 70 %

– merkittävimmät siltakohteet 75 % → 85 %

– luonnonolosuhteiden aiheuttamat yllättävät korjauskohteet 75 % → 85 %

– lauttapaikka ja vuosittain purettava silta 80 % → 85 %, vähintään 80 %

– talvitie 65 % → 70 %

Jos tiekunnat ovat ehtineet hakea jo avustusta vuoden 2022 aikana, myönnetään avustukset korotettujen avustusprosenttien mukaisesti.

--