Toholammin varhaiskasvatuksessa kehitetään oppimisympäristöjä aktiivisesti

Kuvassa yksi päiväkodin uusista leikkiympäristöistä: Toholammin paloasema

 

Toholammilla on lähdetty kehittämään aktiivisesti uusia varhaiskasvatuksen oppimis- ja leikkimisympäristöjä ja mukana on ollut koko varhaiskasvatuksen henkilökunta. Pohjana työlle on varhaiskasvatuksen päivitetyt perusteet, joissa korostuu entistä enemmän leikin merkitys.

Oman kehitystyön lisäksi haluttiin mukaan näkökulmaa myös ulkopuolelta, ja uusia ideoita ja näkökulmia Toholammille toi kouluttaja ja leikkipedagogiikan asiantuntija Hanne Nyman.

Hannen kanssa suunniteltiin viime kevään aikana yhdessä tulevaa ja Hanne myös tutustutti henkilökuntaa leikkipedagogiikkaan sekä leikkiympäristöjen rakentamiseen. Tänä syksynä Hanne vieraili Toholammilla uudelleen ja viikon aikana päiväkodissa tapahtui Hannen johdolla isoja muutoksia.

Sateenkaaren päiväkodin projektissa oli lähtökohtana leikkiympäristön luominen erilaisille leikelle. Hanne kertoo, että pitkäkestoinen leikki edellyttää tiloja, aikaa sekä mahdollisuuden rakentaa leikkiä ja palata leikkiin.  Lasten toiveet otettiin huomioon, ja toteutuneissa leikkiympäristöissä näkyy hienosti päiväkodin lasten omat mielenkiinnon kohteet ja leikit. Hannen leikkipedagogiikassa leikki nähdään kokonaisuutena, ei laatikkona. Leikki tapahtuu tilassa, ja toimivat leikkiympäristöt inspiroivat niin lapsia kuin aikuisiakin.

Hanne Nyman painottaa, että laadukas varhaiskasvatus on kunnan tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Hän kehuu Toholammin varhaiskasvatuksen puitteita loistaviksi: henkilöstöresurssit ovat hyvät, ulkopedagogiikkaan panostetaan ja päiväkodin välittömästä läheisyydestä löytyvät paljon käytössä olevat uusi yleisurheilukenttä ja urheiluhalli.

Varhaiskasvatuksen johtaja Terhi Kleemola kertoo, että Hannen kanssa saatiin aikaan valtavasti hienoja asioita, ja leikki jatkuu: leikkiympäristöjä kehitetään edelleen ja uusia ideoita syntyy niin lapsilta kuin aikuisiltakin.

--