Jättiputken hävitystalkoot Purontakasessa joka keskiviikko klo 17

Lestijokiseudun ympäristöyhdistys ja Toholammin kunta kutsuvat lamppilaiset, mökkiläiset, maanomistajat ja kaikki kynnelle kykenevät jättiputken hävitystalkoisiin!

Kesällä talkoillaan joka keskiviikko 19.6.-14.8. klo 17 alkaen. Kokoontuminen esimerkiksi Purontakasen ja Kallisentien risteyksessä. Parkkitilaa löytyy Purontakasen nuorisoseurantalon lähialueelta. Ota mukaasi lapio ja varustaudu suojakäsinein, kumisaappain, sekä pitkähihaisin ja pitkälahkeisin vaattein.  Finn Spring tarjoaa virvokkeet!

Torjuntaan tulee saada maanomistajien suostumus. Ympäristöyhdistys toivookin, että kaikki jokivarren maanomistajat antavat luvan torjuntatyöhön omistamillaan mailla. Tämä on kaikkien etu.

Talkoista ja torjuntatyöstä tiedotetaan Toholammin kunnan verkkosivuilla ja somekanavilla, kunnan viikkoilmoituksessa Lestijoki-lehdessä sekä Lestijokiseudun ympäristöyhdistyksen Facebook -sivuilla.

Jättiputki on EU:n vieraslajiluettelossa haitalliseksi säädetty vieraslaji ja se on muodostunut merkittäväksi riesaksi Lestijokilaaksossakin. Jättiputket syrjäyttävät alkuperäistä kasvilajistoa, vaikeuttavat tiheinä esiintyminä liikkumista jokivarressa sekä heikentävät valtakunnallisesti arvokkaan Lestijokilaakson kulttuurimaiseman arvoa. Pahimmat jättiputken esiintymät ovat Purontakasessa, Kallisentien ja Virkkalan tien välisellä alueella. Jättiputken hävittäminen on työlästä ja vaati vuosien työn. Jos mitään ei tehdä jättiputki leviää koko jokivarteen. Siksi vieraslajien torjunta ja hävitys on meidän kaikkien yhteinen asia.

Jättiputken hävityksestä:

Jättiputki on työläs ja viheliäinen hävitettävä. Yksittäisiä jättiputkiyksilöitä voi hävittää esimerkiksi kaivamalla kasvin juuri kokonaan maasta. Kasvit tulee lajitella pussitettuna poltettavaan jätteeseen, jolloin kasvien siemenet ja juuristo tuhoutuvat eivätkä pääse leviämään.

Älä lajittele vieraslajikkeita tai niiden siemeniä tai juuria sisältävää jätettä kompostoitavan piha- ja puutarhajätteen sekaan.
Lisätietoa kaikista vieraslajeista ja niiden hävittämisestä löydät osoitteesta https://vieraslajit.fi/
--