Nuoret paluumuuttajat Pihla ja Meri

Pihla Myllykoski ja Meri Luoma ovat tuoreita lamppilaisia paluumuuttajia. Molemmat ovat ehtineet asua monessa paikassa ennen kotiseudulle palaamistaan.

 

Meri: Euroopan, Yhdysvaltojen ja Utsjoen kautta Toholammille

Meri Luoma kirjoitti ylioppilaaksi Toholammin lukiosta ja suuntasi lukion jälkeen opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi suomen kieli pääaineena.  Opintojensa aikana ja valmistumisensa jälkeen Meri työskenteli jonkin aikaa ulkomailla opettaen suomea vieraana kielenä: yksi vuosi vierähti Italiassa ja puoli vuotta Liettuassa, minkä jälkeen Meri suuntasi Pohjois-Amerikkaan Seattleen. Ennen korona-aikaa Meri ehti asua ja työskennellä myös Skotlannissa.

Korona-aikana koitti paluu Suomeen ja Meri muutti Utsjoelle, jossa hän työskenteli kolmisen vuotta äidinkielen ja liikunnan opettajana sekä matkailuun liittyvässä hankkeessa. Meri viihtyi Utsjoella hyvin, mutta välimatka kotiväkeä katsomaan alkoi ajan kuluessa tuntua raskaalta ja asuminen Lampilla alkoi houkutella. Kun Toholammille sitten haettiin liikunnanopettajan viransijaista, päätti Meri hakea paikkaa ja paikan saatuaan hän muutti takaisin Toholammille loppukesällä 2023.  Meri kertoo, että nopeaa päätöstä ei ole tarvinnut katua. Tulevaisuuden suunnitelmissa Merillä on pätevöityä liikunnanopettajaksi.

 

Pihla: Välivuosi opiskeluista

Pihla Myllykoski on kotoisin Toholammilta, mutta Pihlan ollessa yläkouluikäinen perhe muutti Nurmijärvelle, jossa Pihla kävi yläkoulun ja lukion loppuun. Lukion jälkeen hän hakeutui Riikaan opiskelemaan lääketiedettä. Ensimmäinen opiskeluvuosi järjestyi etäopiskeluna koronan vuoksi, ja Riikaan Pihla muutti vuoden 2022 keväällä. Koska opiskelu ulkomailla on kallista, pitää Pihla tällä hetkellä välivuotta opiskelukassaa kartuttaakseen. Aluksi Pihla asui ja työskenteli Kokkolassa. Toholammille hän palasi saatuaan biologian, maantiedon ja yhteiskuntaopin opettajan sijaisuuden Toholammin yläkoululla. Lisäksi Pihla pitää valinnaista Minilääkis-kurssia yläkoululaisille.

Aluksi Pihlaa mietitytti Lampille muutto, sillä yläasteen aikaiset tutut ja kaverit ovat jo lähteneet opintojen perässä muualle. Pihlan vanhemmat ja osa sisaruksista olivat muutteneet kuitenkin Nurmijärveltä takaisin Toholammille jo vuonna 2018, joten päätös palata oli lopulta helppo.

 

Ihmiset tekevät paikasta kodin

Toholammilla asuminen on helppoa ja mukavaa, ja lamppilaiset ihmiset ovat tunnetusti mukavia. Molemmat nuoret naiset kuitenkin kertovat, että kaikille Toholammille muuttaneille ei ole heti selvää, kuinka lähteä tutustumaan paikallisiin ja verkostoitumaan. Meri ja Pihla ovat saaneet ystäviä ja tuttuja työn ja harrastusten kautta, mutta he toivovat, että olisi jokin yhteinen foorumi, josta löytyisi tietoa yhteisestä tekemisestä Toholammilla. Toisiinsa nuoret naiset tutustuivat yhteisessä työpaikassa Kuusiston koululla, ja myös muihin työkavereihin tutustuminen on ollut helppoa. Naiset kiittelevät työpaikkansa ilmapiiriä ja hyvää vastaanottoa työyhteisöön.

Toholammin harrastusmahdollisuudet saavat Pihlalta ja Meriltä kiitosta. Toholammilla on “hirveästi kaikkea ja harrastusmahdollisuuksia, ei kuitenkaan liikaa”. Kansalaisopiston tarjonta on monipuolista, ja Toholammin urheilijat tarjoaa myös useita matalan kynnyksen liikuntaryhmiä kuten vaikkapa yleisurheilukerhon. Meri on myös liittynyt Kannuksen Uran salibandyjoukkueeseen. Kaiken kaikkiaan liikunnan harrastaminen Toholammilla on huomattavasti edullisempaa kuin monella muulla paikkakunnalla.

Molemmilla naisilla on lukuvuoden kestävä sijaisuus Toholammilla. Pihlan veri vetää vielä ulkomaille opiskelemaan, vaikka hän Lampilla hyvin viihtyykin. Meri kertoo, että Toholammilla olo tuntuu juuri nyt mukavalta, ja tällä hetkellä ei ole kiire minnekään.

 

 

--