Maarit Kokkonen: Koti Toholammilla, työt etänä

Kuvaaja: Jonna Tyry-Varjoranta

 

Toholammille hiljattain kotiutunut Maarit Kokkonen edustaa heitä maaseudulle muuttaneita, jotka yhdistävät sujuvasti asumisen maaseudun rauhassa ja työskentelyn satojen kilometrien päähän.

Maarit on kotoisin Itä-Suomesta, Outokummusta, jossa hänen lapsuudenperhettään ja sukulaisiaan yhä asuu. Maarit pelasi nuorempana lentopalloa junnumaajoukkuetasolla, ja lentopallon perässä hän muutti jo teini-iässä Tampereelle urheilulukioon. Tampereella vierähtikin yli kaksikymmentä vuotta opiskeluiden ja töiden parissa.

 

Toholammilta on helppo liikkua joka suuntaan

Maarit on työskennellyt aikaisemmin muun muassa markkinointitoimistossa, ja viimeisen viiden vuoden ajan hän on toiminut rakennus- ja kiinteistökehitysalalla markkinointi- ja viestintäjohtajana. Työ on kuljettanut Maaritia pitkin Vantaa – Tampere – Oulu -akselia, ja eräällä työmatkalla tapahtui jotakin, joka toi Maaritin lopulta Toholammille: samalle reitille sattui toholampilainen kuljetusalan yrittäjä, josta sittemmin tuli Maaritin elämänkumppani.

Parin vuoden ajan pariskunta kulutti ahkerasti Tampereen ja Toholammin välisiä teitä, kunnes viime kesänä Maarit muutti kokonaan Toholammille. Maaritin mukana muutti hänen yläkouluikäinen lapsensa, jonka koulunaloitus ja kotiutuminen Lampille sujuivat luontevasti. Vanhempi lapsista on jo opiskeluiässä ja jäi opiskelemaan Tampereelle.

Etätöiden yleistyminen mahdollistaa sen, että koti voi olla maaseudun rauhassa ja työpaikka aivan muualla. Maaritinkin töistä noin 90 prosenttia on etätöitä, vaikka toki työt kuljettavat Maaritia yhä ajoittain Etelä-Suomen ja Oulun väliä.  Toholampi sijaintina onkin autoilijalle ihanteellinen ja keskeisellä paikalla: Toholammilta on helppo liikkua joka suuntaan.

 

Yrittäjyys on mahdollisuus

Maarit tekee päivätyönsä lisäksi töitä myös yrittäjänä: hän tekee muun muassa markkinoinnin konsultointia, markkinointimateriaaleja ja viestintäpalveluita. Asiakkaina voi olla esimerkiksi yksinyrittäjiä, yrityksiä ja julkisen puolen toimijoita. Maaritin mukaan asenne yrittäjyyteen on Toholammilla ja yleisestikin Keski-Pohjanmaalla hyvin erilainen kuin vaikkapa Itä-Suomessa. Yrittäjyyteen suhtaudutaan positiivisesti, yrittäjyyden merkitys on täällä suuri ja yrittäjyys nähdään sekä mahdollisuutena että luontevana ammatinvalintana.

Maarit on huomannut myös sen, että pienellä paikkakunnalla lähituotteiden ja oman alueen yrittäjien tukeminen on tärkeää. Hän arvostaa korkealle puolisonsa periaatetta, että tuote tai palvelu hankitaan aina ensisijaisesti oman kylän toimijalta, ja on pyrkinyt toteuttamaan samaa periaatetta myös itse. Lähituotannon rooli onkin aivan erilainen maaseudulla kuin kaupungissa: oman kylän tuottajia ja yrittäjiä tuetaan täällä tietoisesti esimerkiksi ruokakaupassa käydessä. Maarit kertookin, että Toholammilta löytyy hyvin kaikkea mitä tarvitsee. Eri alat ovat hyvin edustettuina ja jos kaupasta tai apteekista ei löydy jotain tuotetta, se tilataan asiakkaalle.

 

Parasta Toholammilla

Upean Lestijokilaakson maiseman lisäksi Maarit mainitsee Toholammin valtteina arjen helppouden ja palveluiden saavutettavuuden. Oman arjen kannalta tärkeät paikat ovat lähellä ja esimerkiksi liikuntapaikkojen saavutettavuus on aivan eri tasolla kuin suurissa kaupungeissa. Vuoroja löytyy hyvin, kuntosali on edullinen ja luistelemaan pääsee ilman ruuhkaa. Palveluiden hyödynnettävyys on kaikin puolin helpompaa.

Maarit on tyytyväinen myös terveydenhuollon toimivuuteen: esimerkiksi hammastarkastukseen sai ajan Toholammilla huomattavasti nopeammin kuin kaupungissa ja myös päivystykseen pääsy on helppoa.  Teini-ikäisen nuoren äitinä Maarit kiittelee myös elinpiirin turvallisuutta, maltillisen kokoista koulua ja koulun mukavan pieniä ryhmäkokoja.

Maaritin kotisivuihin voi tutustua täällä (linkki avautuu uuteen välilehteen): https://www.maaritkokkonen.fi/

--