Lontoosta Lampille – Krissi Treganna

Tällä kertaa esittelemme aivan uuden toholampilaisen, Krissin eli Kristiina Tregannan. Kristiinalle Toholampi on toki tuttu paikka jo vuosien takaa, sillä hänen isänsä asuu nykyisin Toholammilla, ja muun muassa Hyvinkäällä ja Tampereella vaikuttanut Kristiina on tyttäriensä kanssa vieraillut Lampilla aina 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2013 Kristiina muutti nuorimman tyttärensä kanssa Suomesta Lontooseen, miehensä Dave Tregannan kotikaupunkiin.

Lontoosta löytyi tekevälle ja kielitaitoiselle ihmiselle töitä saman tien. Pisimmän työuransa Lontoossa olleessaan Kristiina teki myynnin, markkinoinnin ja brändityön parissa. Työ oli mielenkiintoista ja ura vahvasti nousujohteinen, mutta samalla Kristiinaa painoi koti-ikävä. Luontoihmisenä hän kaipasi etenkin suomalaista luontoa. Työpäivät Lontoossa venyivät todella pitkiksi ja suurkaupungin tiivis tahti, meteli sekä ihmispaljous kuormittivat. Vaikka työpaikka sijaitsi samassa kaupungissa, venyivät työmatkat suurkaupungissa yli tunnin mittaisiksi suuntaansa.

 

Koronakevät vauhditti Suomeen palaamista

Lontoo ei ollut Kristiinalle alun perinkään loppuelämän kotipaikka. Heillä oli Daven kanssa suunnitelmissa muuttaa jossain vaiheessa Suomeen, mutta aikaisintaan sitten kun Dave jäisi eläkkeelle. Suunnitelmat aikaistuvat ja vauhtia kotiinpaluulle antoi koronakevät 2020. Koronan myötä Kristiinan työt muuttuivat pitkälti etätöiksi, ja työtahti kiivastui entisestään. Nopeatempoinen ja vaativa työ yhdistettynä korona-aikaan aiheutti lopulta loppuun palamisen, ja Kristiina ja Dave päättivät yksissä tuumin, että Kristiina muuttaisi takaisin Suomeen valmistelemaan yhteistä tulevaa kotia.

Talo Toholammilta jokimaisemalla ja isän naapurista löytyi jo aiemmin aivan sattumalta. Kristiina kertoo selailleensa vielä englannissa ollessaan Toholammin asuntotarjontaa aivan mielenkiinnosta, ja välityspalvelusta löytyikin kiinnostava talo. ”Siinähän se on pellon toisella puolella”, tokaisi isä, kun Kristiina kyseli isältään talon tarkempaa sijaintia ja tietoja. Näytön ja kuntotarkastuksen jälkeen tehtiin talokaupat, ja vaikka suunnitelmissa ei vielä ollut ollutkaan muuttaa pysyvästi Suomeen, olivat Kristiina ja Dave yhtäkkiä talonomistajia.  Kristiina muutti Toholammille kesällä 2021.

Myös Dave viettää paljon aikaa Toholammilla ja haluaisi muuttaa paikkakunnalle pysyvästi. Hän jäi päivätyöstään eläkkeelle viime syksynä, mutta hänellä on toistaiseksi vielä toinen jalka Englannissa, jossa hän keikkailee punkrock-bändinsä Sham69:n kanssa. Todelliset punkfanit saattavat muistaa Daven myös yhtyeestä The Lords of The New Church, joka oli Suomessakin varsin suosittu 1980-luvulla. Dave on soittanut bassoa myös muun Cherry Bombz-nimisessä, Hanoi Rocksin entisten kitaristien Andy McCoyn ja Nasty Suiciden, perustamassa yhtyeessä.

Pää lepää, kun kädet tekevät

Vanha talo ja villiintynyt piha ovat teettäneet töitä. Kristiina on remontoinut paikallisten ammattilaisten kanssa taloa vähitellen, ja tekemistä riittää yhä. Pihamaalta on löytynyt mieluisia yllätyksiä, kuten esimerkiksi pieni mansikkamaa sekä kymmenkunta punaviinimarjapensasta. Palkkatyöt Kristiina halusi aloittaa Toholammilla mahdollisimman pian ja työpaikka löytyi helposti. Aluksi hän teki sijaisuuksia Maitokolmiolla, ja nykyisin hän työskentelee Toholammin kunnan siivouspalveluissa. Omassa talossa ja pihassa puuhastelu sekä fyysinen työ, joka ei seuraa kotiin asti, ovat sitä mitä Kristiina Lontoon-vuosiensa jälkeen kaipaa.

Parasta Toholammilla on Kristiinan mielestä luonto, hiljaisuus ja rauha. Toholammilla ollessaan Kristiinalla ei ole tarvetta lähteä mihinkään. Viikonloppuisin hän tekee pihatöitä, lenkkeilee, leipoo ja lukee. Hän harrastaa myös musiikin tekemistä ja tarkoituksena on viimeistään syksyllä jatkaa laulu- ja soittoharrastusta. Kristiina vierailee yhä silloin tällöin Lontoossa, jonne hänen nuorin tyttärensä, nyt jo nuori aikuinen, on juurtunut. Kristiina ei kuitenkaan kaipaa enää takaisin suurkaupunkiin. Kristiina kannustaakin myös muita maalle muuttamisesta haaveilevia toteuttamaan unelmiaan!

--