Toholammin kunta tiedottaa ukrainalaisten vastaanottopalveluiden järjestämisestä

Toholammilla ukrainalaisten majoittaminen tullaan tekemään Maahanmuuttoviraston uuden toimintamallin mukaisesti.

Lähes kaikki Suomeen Ukrainasta paenneet ovat hakeneet tilapäistä suojelua, jota Suomi muiden EU-maiden tavoin heille myöntää. Tilapäistä suojelua saavat henkilöt eivät voi tällä hetkellä pääsääntöisesti saada kotikuntalain mukaista kotikuntaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kunnat voivat tarjota henkilöille esimerkiksi asumisen, mutta mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoamisesta vastaavat suurimmaksi osaksi vastaanottokeskukset.

 

Kunta voi järjestää asunnon ja muut palvelut tulee järjestämään vastaanottokeskus

Maahanmuuttovirasto valmistelee toimintamallia, jossa kuntien majoittamat, tilapäisen suojelun piirissä olevat henkilöt voivat saada vastaanottopalveluja kunnasta ilman, että kuntaan perustetaan omaa vastaanottokeskusta. Kunnat saavat valtiolta korvausta sovittujen palveluiden tuottamisesta.

Maahanmuuttoviraston valmistelema uusi toimintamalli on kunnille vapaaehtoinen ja sen mukaan kunta voi tehdä vastanottokeskuksen kanssa määräaikaisen sopimuksen siitä, mitä vastaanottopalveluita kunta itse tuottaa niille henkilöille, joita se majoittaa alueellaan. Näitä voivat olla esimerkiksi pelkkä majoitus tai sovittaessa myös terveydenhuollon palvelut sekä välttämättömimmät sosiaalipalvelut silloin kun kunta on itse näiden palveluiden tuottajana. Lähin vastaanottokeskus on perusteilla Kokkolaan, joten jatkossa nämä palvelut tullaan saamaan Kokkolasta. Kokkolan vastaanottokeskus avautuu aikaisintaan huhtikuun lopulla.

Toinen vaihtoehto sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseksi on, että kunta järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut omaehtoisesti. Tämä edellyttää erillistä resurssointia määrärahojen ja henkilöstön osalta. Näihin kustannuksiin kunta ei tule saamaan korvauksia.

Myös yksityiset toimijat ja esim. seurakunta voivat järjestää asumispalveluita, mutta myös näissä tapauksissa on tarpeen huolehtia henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluista sekä toimeentulosta. Suomeen tulleet ukrainalaiset tarvitsevat kaiken muun avun lisäksi myös mm. oikeudellista ja omankielistä apua työsopimusten tekemiseen, ja näitä palveluita on saatavilla toistaiseksi vastaanottokeskuksista.

 

Koulunkäynti ja työpaikan hakeminen

Kunta on velvollinen järjestämään kaikille kunnassa oleville perusopetusikäisille esi- ja perusopetusta. Toholammilla on aloittanut ns. VALU-luokka eli perusopetukseen valmistava opetusluokka. Luokassa on tällä hetkellä neljä ukrainalaista koululaista ja heillä on ukrainankielinen opettaja. Oppilaille järjestetään myös suomen kielen opetusta.

Tilapäisen suojelun direktiivi on laadittu ukrainalaisten tilannetta varten, jolloin työluvan saa tavallista nopeammin. Tilapäistä suojelua hakenut ukrainalainen voi ottaa vastaan työpaikan tai opiskelupaikan. Kunnat voivatkin tehdä aktiivista yhteistyötä vastaanottokeskuksen kanssa myös siten, että kunnat tiedottavat avoimista työpaikoista. Jos henkilöllä on työpaikka, voi hän saada kunnan vuokra-asunnon. Sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta on käännyttävä vastaanottokeskuksen puoleen.

--