Soiten koronavalmiusryhmän tiedote 13.9.2021

Soite tiedottaa 13.9.2021

Tartuntatilanne

Viime viikon (vko 36) aikana Soiten alueella on todettu yhteensä 36 koronavirustartuntaa. Tartuntatapauksissa on tapahtunut reipas nousu ja koronatilanne on heikentynyt Soiten alueella.

Tartunnan saaneiden keski-ikä on noussut. Tartunnoista 29 % todettiin 30–39-vuotiailla ja toiset 29 % 50–59-vuotiailla. Kaikkiaan tartunnan saaneiden ikähaitari oli 8–85 vuotta. Suurin osa tartunnan saaneista oli rokottamattomia tai yhden rokoteannoksen saaneita.

Viime viikolla koronatestejä otettiin 1827 kappaletta, mikä on jonkin verran vähemmän kuin aiempina viikkoina. Positiivisten koronatestien määrä on noussut kahteen prosenttiin.

Tartunnoista suurin osa oli perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja. Toiseksi suurin tartuntalähde oli työpaikat. Kehotammekin alueen työnantajia ja esimiehiä ohjaamaan työntekijöitä koronatestiin vähäisilläkin hengitystieoireilla. Koronatestin tulosta odottaessa on pysyttävä kotona.

Koronaviruksen tilannekuvan tunnusluvut on päivitetty. Tässä koronaepidemian vaiheessa Soiten tiedottamisen painopiste on päivittäisten koronavirustartuntojen sijaan rokotekattavuudessa sekä sairaalahoidon tarpeen seurannassa. Nämä mittarit kuvaavat epidemiatilannetta päivittäislukuja paremmin. Tilannekuva päivitetään maanantaisin.

 • Sairaalahoidossa: 2 koronaviruspotilasta
 • Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: 55
 • Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 71
 • Koronavirustesteistä 2 % on positiivisia tuloksia.
 • Tartuntaketjujen jäljitettävyys 75 %

Mahdollisten altistustilanteiden listausta on päivitetty seuraavasti:

 • ti 7.9. klo 11-13 Kung’s Kitchen, Kokkola
 • ke 8.9. klo 11-12 Pata’n Keittiö, Kokkola
 • ti-to 7.-9.9. klo 12-13 Cafe Eden, Kokkola

Listaus kaikista mahdollisista altistumispaikoista Soiten alueella: https://korona.soite.fi/altistumispaikat/

Hakeuduthan koronatestiin lievilläkin oireilla!

Hakeuduthan koronatestiin viipymättä myös hyvin lievissäkin oireissa. Yleisiä koronavirukseen viittaavia oireita ovat muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä, päänsärky, lihaskivut, haju- tai makuaistin häiriöt ja väsymys. Koronatesti voi näyttää positiivista, vaikka vain yksi tai kaksi oireista täyttyy.

Hakeuduthan koronatestiin myös siinä tapauksessa, että olet jo saanut koronarokotteen. Rokote antaa suojan koronaviruksen vakavalta tautimuodolta, mutta rokotettu voi silti sairastua koronaan ja edelleen tartuttaa muita.

Ajan koronatestiin voi varata kätevästi Omaolo-palvelusta netin kautta tai Soiten koronaneuvontanumerosta 06 828 7499 / lasten päivystyksestä puh. 06 826 4444.

Rokotukset

Väestön koronavirusrokotukset etenevät hyvin Soiten alueella. Väestön rokotukset ovat käynnissä kaikille yli 12-vuotiaille Soiten alueen asukkaille. Tästä päivästä alkaen toisen rokoteannoksen voi saada kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Muistathan siis käydä ottamassa tehosterokotteen!

Soiten koronarokotusmittari on päivitetty! Yhteensä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yli 12-vuotiaasta väestöstä on rokotettu nyt ensimmäisellä annoksella 83,7 %. Toisen rokotusannoksen on saanut 70 % alueen yli 12-vuotiaista. Koko väestön osalta on alueelta rokotettu ensimmäisellä annoksella 71,5 % väestöstä ja toisella annoksella 58 %.

Aikoja koronarokotuksiin on hyvin saatavilla. Rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä.

Walk-in-päivissä annetaan sekä ensimmäisiä että toisia rokotusannoksia. Walk-in-rokotuksessa on mahdollista aikaistaa toista rokotusannosta, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

THL:n linjauksen mukaan mRNA-rokotussarjat (Pfizer ja Moderna) suositellaan ensisijaisesti toteutettavan käyttäen samaa rokotevalmistetta. Mikäli haluat aikaistaa 2. rokotusannostasi ajanvarauksettoman walk-in-päivän yhteydessä, tarkista onko samaa rokotetta saatavilla kyseisenä päivänä. Walk-in-päivinä saatavilla olevat rokotteet näkyvät rokotuspäivän tiedoissa.

Ajanvarauksettomia rokotuspäiviä järjestetään tällä viikolla:

 • ti 14.9. klo 14.15-15.30 Perhonjokilaakson rokotuskeskus (liikekeskus Passeli, Kirkkotanhua 1, Veteli). Rokotteet: Pfizer ja Moderna
 • ti 14.9. klo 9-15 Kokkolan rokotuskeskus (vanha Halpa-Hallin rakennus, Kaarlelankatu 7). Rokote: Pfizer
 • ke-to 15.-16.9. klo 9-19 Kokkolan rokotuskeskus (vanha Halpa-Hallin rakennus, Kaarlelankatu 7). Rokotteet: Pfizer ja Moderna
 • to 16.9. klo 12-16 Perho terveysasema (Vanhainkodintie 20) Rokote: Pfizer
 • to 16.9. klo 12-15 Kannus seurakuntakeskus (Valtakatu 20). Rokote: Pfizer
 • pe 17.9. klo 11-17 Kokkolan rokotuskeskus (vanha Halpa-Hallin rakennus, Kaarlelankatu 7). Rokotteet: Pfizer ja Moderna
 • pe 17.9. klo 12-16 Kruunupyyn terveysasema (Säbråntie 1). Rokote: Pfizer
 • pe 17.9. klo 12-15 Toholampi Seurakuntakoti (Lampintie 7). Rokote: Pfizer
 • la 18.9. klo 12-16 Kokkolan rokotuskeskus (vanha Halpa-Hallin rakennus, Kaarlelankatu 7). Rokotteet: Pfizer ja Moderna

Ajanvaraus puhelimitse tai netissä

Ajan koronarokotukseen voi varata myös sähköisesti tai puhelimitse.

 • Sähköinen ajanvaraus netissä: https://soite.terveytesi.fi on avoinna 24/7.
  • Päivät, jolloin on vapaita aikoja tarjolla näkyvät nettikalenterissa vihreällä.
 • Puhelinajanvaraus rokotuskeskuksen sihteeriltä, puh. 040 804 2821. Puhelinaika: ma-pe klo 12–15 tai omasta terveyskeskuksesta.

Miksi koronarokote kannattaa ottaa?

 1. Koronavirusrokote antaa tehokkaan suojan koronavirustaudin vakavia muotoja vastaan.
 2. Koronavirusrokote suojaa myös COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksilta, nk. long covidilta, johon liittyy pitkiä aikoja kestävää väsymystä, hengenahdistusta, yskää sekä nivel- ja rintakipuja.
 3. Ottamalla rokotuksen voit suojata paitsi itseäsi, myös muita. Koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen.
 4. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta
 5. Rokotusten myötä voimme siirtyä normaalimpaan elämään ja rajoitusten tarve vähenee. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.
--