Soite tiedottaa: alueellisesta maskisuosituksesta luovutaan

TIEDOTE 27.4.2022

Koronatartunnat laskussa Soiten alueella – alueellisesta maskisuosituksesta luovutaan

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 27.4.2022 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronatartuntoja esiintyy edelleen runsaasti Soiten alueella, mutta tartuntojen määrässä on havaittavissa selvää laskua. Yleisestä, alueellisesta kasvomaskisuosituksesta luovutaan, mutta viranomaisryhmä suosittelee edelleen hybridimallista etätyötä. 

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on laskenut viime viikkojen aikana Soiten alueella. Viimeisen 14 vuorokauden aikana Soiten testauksessa on todettu yhteensä 1 100 koronavirustartuntaa ja 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 1 446 / 100 000 asukasta. Kaikki tartunnat eivät kuitenkaan tule Soiten terveydenhuollon ammattilaisten tietoon, sillä kotitestausta suositellaan ensisijaisena testausmenetelmänä. Hakeutuminen koronavirustestiin on vähentynyt Soiten alueella ja näytteitä otetaan Soitessa nykyään reilu tuhat kappaletta viikossa. Viime viikolla koronavirustesteistä 49 % oli positiivisia.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa on hoidossa yhteensä 16 koronapositiivista potilasta. Erikoissairaanhoidon tarve koronaviruksen takia on kuitenkin vähentynyt, mutta laskua perusterveydenhuollon vuodeosastokuormituksessa ei ole vielä tapahtunut.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä päätti lieventää alueellista kasvomaskisuositusta. Soiten alueella noudatetaan jatkossa THL:n kasvomaskisuositusta.

Kasvomaskia suositellaan käytettävän edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos:

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja
  • asioit sosiaali- ja terveyspalveluissa
  • kuulut riskiryhmään ja olet tilassa, jossa ei voi välttää lähikontakteja

Soiten yksiköissä on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus, eli sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta käyttää kasvomaskia työpaikalla.

Koska alueella esiintyy koronaviruksen lisäksi myös influenssavirusta, viranomaistyöryhmä päätti suosittaa edelleen hybridimallista etätyötä, mikäli se on työnantajan puolesta mahdollista järjestää.  Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla.

Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään tartuntojen leviämistä:

  • Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.
  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti. Lisätietoa Soiten koronasivustolla: Jos epäilet tartuntaa.
  • Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna, sillä rokotukset suojaavat tehokkaasti koronaviruksen vaikeaa tautimuotoa vastaan. Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Lisätietoa ja rokotusten aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia jatkossa tarvittaessa; seuraavan kerran keskiviikkona 1.6.2022. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

Lisätietoja antaa:

johtajaylilääkäri Pirjo Dabnellpuh. 040 653 4005

--