Soite tiedottaa 4.11.

Koronavirustilanne jatkuu hyvin vakavana Soiten alueella – tartunnanjäljitys pahoin ruuhkautunut

Soiten koronavalmiusryhmä kokoontui torstaina 4.11.2021 arvioimaan alueellista tilannekuvaa.

Tartuntatilanne

Koronavirustilanne jatkuu hyvin vakavana Soiten alueella. Koronaviruksen 14 vuorokauden ilmaantuvuus on nyt 293 / 100 000 Soiten alueella ja 14 vuorokauden aikana on todettu yhteensä 227 koronavirustartuntaa. Koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut kasvussa jo usean viikon ajan Soiten alueella. Koronavirustestejä otetaan runsaasti päivittäin (n. 300 / pvä) ja näytteistä 5,5 % on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kuusi koronaviruspotilasta.

Soiten tartunnanjäljitys on pahoin ruuhkautunut vakavan koronavirustilanteen takia, minkä vuoksi altistuneita ja sairastuneita ei voida kontaktoida normaaliin tapaan. Karanteeniin tai eristykseen määrätyille henkilöille voidaan soittaa ainoastaan karanteeniin/erityksen alussa sekä lopussa. Päivittäiset puhelut keskitetään vakavimmista oireista kärsiville.

Mikäli olet sairastunut koronavirukseen ja vointisi heikkenee, tulee itse ottaa yhteyttä Soiten koronaneuvontanumeroon 06 828 7499 tai Soiten tartuntatautihoitajaan. Tarkemmat ohjeet löytyvät Soiten koronasivustolta:

Mikäli tiedät altistuneesi koronavirukselle tai saat positiivisen testituloksen, pyydämme että jäät omaehtoiseen karanteeniin, kunnes sinuun otetaan yhteyttä. Altistuneille ja positiivisen testituloksen saaneille soitetaan niin pian kuin mahdollista.

Vakavan koronavirustilanteen takia Soiten koronajohtoryhmä suosittaa, että lasten ja aikuisten harrastustoiminta laitettaisiin tauolle muutaman viikon ajaksi.

Pyydämme myös harkitsemaan kriittisesti sitä, millaisiin tapahtumiin tai tilaisuuksiin kannattaa vakavassa koronatilanteessa osallistua. Suositus on, että kokoontumisia järjestettäisiin vain harkiten ja koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset huomioiden. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla.

Mahdollisten altistustilanteiden listausta on päivitetty! Koronavirukselle on voinut altistua seuraavissa paikoissa:

 • 28.10. klo 10:00-11:00 Minimani, Kokkola
 • 29.10. klo 10:00-17:00 Aikakone kirpputori, Kokkola
 • 30.10. klo 18:30-19:30 Istanbul Kebab, Kokkola
 • 30.10. klo 12:15-12:45 Harjunleipomo Prisma, Kokkola
 • 30.10. klo 12:45-13:15 Prisma, Kokkola
 • 31.10. klo 11:30- 15:00 Prisma, Kokkola
 • 31.10. klo 13:30- 14:15, Rock`n roll diner, Kokkola
 • 1.11. klo 14:30-16:00, Kuntokeskus LIIKKU, Kokkola
 • 1.11. klo 9:00-17:00, Kamux- liikkeen tilat, Kokkola

Listaus kaikista mahdollisista altistumispaikoista Soiten alueella: https://korona.soite.fi/altistumispaikat/

Vielä rokottamattomien tulisi hakeutua koronatestaukseen viipymättä hyvin lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa. Koronatestitulosta tulisi jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei mahdollisesti altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla.

Tartuntojen ehkäisemiseksi on edelleen tärkeää:

 • Hakeutua viipymättä ja lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronavirustestiin etenkin, jos olet rokottamaton. Ajanvaraus: https://korona.soite.fi/koronapoliklinikka/
 • Huolehtia huolellisesta käsihygieniasta: pese kätesi tai käytä käsidesiä ahkerasti.
 • Välttää kokoontumisia.
 • Käyttää kasvomaskia. Linkki: alueellinen kasvomaskisuositus
 • Tärkein ja vaikuttavin keino ehkäistä koronavirustartuntoja ja etenkin vakavaa tautimuotoa on ottaa koronarokote.

Rokotukset

Väestön koronarokotukset etenevät Soiten alueella. Rokotukset ovat käynnissä kaikille yli 12-vuotiaille Soiten alueen asukkaille.

Koronavalmiusryhmä on huolestunut siitä, että keskimäärin joka viides alueen 12-vuotta täyttänyt asukas on edelleen rokottamaton. Vetoamme vahvasti alueen väestöön, että vielä rokottamattomat ottaisivat koronarokotteen mahdollisimman pian! Rokotteen teho käy selkeästi ilmi nykyisestä epidemiatilanteesta, sillä tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna, sillä rokote ehkäisee tehokkaasti koronaviruksen vakavaa tautimuotoa. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta

Koronarokotusten painopiste on siirtynyt ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin ajanvarauksen sijaan. Ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä koronarokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Walk-in-päivissä annetaan sekä ensimmäisiä, toisia ja kolmansia rokotusannoksia. Walk-in-rokotuksessa on mahdollista aikaistaa toista rokotusannosta, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Ajan koronarokotukseen voi edelleen varata netissä https://soite.terveytesi.fi  tai puhelimitse rokotuskeskuksen sihteeriltä puh. 040 804 2821 (puhelinaika: ma-pe klo 12–15) tai omasta terveyskeskuksesta.

Miksi koronarokote kannattaa ottaa?

 1. Koronavirusrokote antaa tehokkaan suojan koronavirustaudin vakavia muotoja vastaan.
 2. Koronavirusrokote suojaa myös COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksilta, nk. long covidilta, johon liittyy pitkiä aikoja kestävää väsymystä, hengenahdistusta, yskää sekä nivel- ja rintakipuja.
 3. Ottamalla rokotuksen voit suojata paitsi itseäsi, myös muita. Koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen.
 4. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta
 5. Rokotusten myötä voimme siirtyä normaalimpaan elämään ja rajoitusten tarve vähenee. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Koronarokotusten etenemistä voi seurata Soiten koronarokotemittarista, joka päivittyy aina maanantaisin.

--