Soite tiedottaa 3.11.2021

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – tilaisuuksien koronaturvallisuus huomioitava

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 3.11.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella ja alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Viranomaisryhmä korostaa, että yleisötilaisuuksien järjestäjien tulee harkita tapahtuman tarpeellisuutta kriittisesti.

Epidemiatilanne on Soiten alueella edelleen vakava ja ilmaantuvuusluku on Suomen korkein. Viime viikolla Soiten alueella todettiin yhteensä 112 uutta koronavirustartuntaa. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 269 / 100 000. Näytteenottomäärät koronatestauksessa ovat kasvussa ja viime viikolla otettiin yhteensä n. 2000 koronatestiä, joista 5,5 % oli positiivisia. Todetuista tartunnoista pystytään jäljittämään 84 %. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa viisi koronaviruspotilasta.

Koronavirustartuntoja esiintyy edelleen pääasiassa rokottamattomien tai vajaan rokotussarjan saaneiden keskuudessa. Tartunnat leviävät tällä hetkellä etenkin lapsissa ja nuorissa sekä heidän vanhemmissaan. Tartuntoja esiintyy eniten alle 10-vuotiailla sekä 10-19-vuotiaiden ikäryhmässä. Kolmannes tartunnoista esiintyy 30-49-vuotiailla. Tartunnoista suurin osa on perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja. Tartunnanlähteinä ovat olleet myös työpaikat ja koulut. Mahdollisten altistustilanteiden listausta on päivitetty. Listaus kaikista mahdollisista altistumispaikoista Soiten alueella: https://korona.soite.fi/altistumispaikat/

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan, mutta rajoitusten ja suositusten laajentamisen tarvetta arvioidaan edelleen. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Viranomaisryhmä korostaa, että yleisötilaisuuksia tulisi järjestää alueella vain tarkan harkinnan mukaan. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla. Yleisötilaisuuksissa tulee huomioida koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset ja kiinnittää erityistä huomiota tilan kokoon suhteessa osallistujien määrään, jotta riittävät turvavälit voidaan taata. Suositus on, että käytössä olisi vain puolet asiakaspaikoista. Yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa järjestäjän tulee laatia kirjallinen suunnitelma koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi ja se tulee toimittaa Soiten infektioiden torjuntayksikköön. Soiten koronasivustolta löytyy ohjeet tapahtumajärjestäjille: https://korona.soite.fi/ohjeet-tapahtumajarjestajille/. Lisätietoa löytyy myös Aluehallintoviraston sivuilta.

Alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus sekä hybridimallinen etätyösuositus. Soiten alueella on voimassa myös leviämisvaiheen ravintolarajoitukset.

Myös yksityistilaisuuksissa ja tapaamissa tulee huomioida koronaturvallisuus. Viranomaisryhmä suosittelee, että kokoontumisia järjestettäisiin harkiten ja koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset huomioiden. Yksityistilaisuudet on syytä pitää mahdollisimman pienimuotoisina ja mikäli mahdollista porrastaa osallistujien osallistumista. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla.

Viranomaisryhmä muistuttaa edelleen, että lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Suositus on, että rokottamattomat tai vasta yhden rokotusannoksen saaneet hakeutuisivat viipymättä ja hyvin lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronatestiin.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Rokote suojaa paitsi yksilöä itseään myös koko yhteiskuntaa. Rokotusten teho käy selkeästi ilmi nykyisestä epidemiatilanteesta, sillä tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin.  Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta

Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Walk-in-päivissä annetaan sekä ensimmäisiä, toisia että kolmansia rokotusannoksia. Walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 9.11.2021 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

--