Soite tiedottaa 29.12.2021: Soite jatkaa leviämisalueena – tiukennuksia alueellisiin kokoontumisrajoituksiin

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 29.12.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronavirustartuntojen määrä on alueella korkea ja Soiten alue luokitellaan edelleen koronaviruksen leviämisalueeksi. Alueellisia kokoontumisrajoituksia on tiukennettu.  

Soiten alue luokitellaan edelleen koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Koronaviruksen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 291 / 100 000. Viimeisen 14 vuorokauden aikana alueella on todettu yhteensä 225 koronatartuntaa. Viime viikolla koronavirusnäytteitä otettiin noin 1 600 kappaletta, joista 7,4 % oli positiivisia. Viime viikolla noin kolmannes tartunnoista todettiin karanteenin ulkopuolelta. Tartunnoista pystyttiin kuitenkin jäljittämään 87 %. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa neljä koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Viime viikolla valtaosa tartunnoista todettiin alle 10-vuotiailla (25 %) sekä alle 10-19-vuotiailla (19 %). Yli 60-vuotiailla todettiin vain 12 % tautitapauksista. Soiten alueella yli 60-vuotiailla kolmannen koronarokotteen kattavuus on 50 % ja yli 80-vuotiailla jo 80 %, mikä osaltaan selittää yli 60-vuotiaiden vähäisiä tartuntamääriä. Tartunnoista suurin osa on perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut 28.12.2021 päätöksen koskien kokoontumisrajoitusta Soiten alueella. Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella (pl. Reisjärvi) kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräys on voimassa ajalla 31.12.2021 – 30.1.2022. Linkki AVI:n tiedotteeseen: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928675

Lisäksi Valtioneuvosto on hyväksynyt tartuntatautilain 58 i §:ssä tarkoitetun asetuksen koronapassin käytön rajoittamisesta määräaikaisesti. Asetuksella rajoitetaan poikkeuksellisesti koronapassin vaikutuksia siten, että 30.12.2021–20.1.2022 koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Linkki STM:n tiedotteeseen: https://stm.fi/-/koronapassin-kayttoon-tilapaisia-poikkeuksia

COVID-19-viranomaistyöryhmä suosittelee 20 hengen osallistujarajoitusta myös yksityistilaisuuksiin. Lisäksi alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus sekä hybridimallinen etätyösuositus.

Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Viranomaisryhmä muistuttaa, että lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Etenkin rokottamattomien tai vasta yhden rokotusannoksen saaneiden tulisi hakeutua viipymättä ja hyvin lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronatestiin.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna, sillä rokotukset suojaavat tehokkaasti koronaviruksen vaikeaa tautimuotoa vastaan.

Kolmannen annoksen koronarokotukset ovat lähteneet vilkkaasti käyntiin Soiten alueella. Soite on linjannut, että kaikki alle 60-vuotiaat (18–59-vuotiaat) voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 4 kuukautta. Kolmansia rokotteita aletaan antamaan edellä mainitulle ryhmälle lyhennetyllä rokotevälillä maanantaista 3.1.2022 alkaen.

Soiten alueella rokotusten painopiste on ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Rokotusten aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 5.1.2022 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

--