Soite tiedottaa 27.10.2021

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – etätyösuositusta jatkettiin

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 27.10.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella ja alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueellista etätyösuositusta jatkettiin vuoden loppuun saakka.

Epidemiatilanne on Soiten alueella edelleen vakava. Viime viikolla Soiten alueella todettiin yhteensä 94 uutta koronavirustartuntaa. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 221 / 100 000. Viime viikolla otettiin yhteensä 1484 koronatestiä, joista 6,5 % oli positiivisia. Todetuista tartunnoista pystyttiin viime viikolla jäljittämään 90 %. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kolme koronaviruspotilasta.

Koronavirustartuntoja esiintyy edelleen pääasiassa rokottamattomien tai vajaan rokotussarjan saaneiden keskuudessa. Tartuntoja esiintyy tällä hetkellä eniten alle 10-vuotiailla sekä 10-19-vuotiaiden ikäryhmässä. Tartunnoista suurin osa on perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja. Tartunnanlähteinä ovat olleet myös työpaikat ja koulut. Mahdollisten altistustilanteiden listausta on päivitetty. Listaus kaikista mahdollisista altistumispaikoista Soiten alueella: https://korona.soite.fi/altistumispaikat/

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan. Alueellista hybridimallin mukaista etätyösuositusta jatkettiin 31.12.2021 saakka. Etätyön hybridimalli tarkoittaa sitä, että osa työstä tehtäisiin mahdollisuuksien mukaan etänä vuorotellen ja porrastaen. Alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus. Soiten alueella on voimassa myös leviämisvaiheen ravintolarajoitukset. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Yksityistilaisuuksissa ja tapaamissa tulee huomioida koronaturvallisuus. Viranomaisryhmä suosittelee, että kokoontumisia järjestettäisiin harkiten ja koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset huomioiden. Yksityistilaisuudet on syytä pitää mahdollisimman pienimuotoisina ja mikäli mahdollista porrastaa osallistujien osallistumista. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla.

Tapahtumajärjestäjien tulee puolestaan varmistaa tartuntatautilain 58 c pykälän mukaiset hygieniakäytännöt tapahtumissa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tapahtumissa on varmistettava:

·       käsienpesumahdollisuudet

·       väentungoksen välttäminen, esim. myynti- ja tarjoilupisteissä

·       väljät saapumis- ja poistumisjärjestelyt, riittävät wc-tilat

·       kosketuspintojen puhdistus

·       maskien käyttö suositeltavaa niin sisä- kuin ulkotiloissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta

·       tilan koon huomioiminen suhteessa osallistujiin, mahdollisuus turvaväleihin

·       sisätiloissa oma istumapaikka ja ulkotiloissa mahdollisuus turvavälien pitämiseen

·       osallistujien tiedottaminen koronaturvallisuudesta: tapahtumaan vain terveenä

Soiten koronasivustolta löytyy ohjeet tapahtumajärjestäjille: https://korona.soite.fi/ohjeet-tapahtumajarjestajille/. Lisätietoa löytyy myös Aluehallintoviraston sivuilta.

Lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Suositus on, että rokottamattomat tai vasta yhden rokotusannoksen saaneet hakeutuisivat viipymättä ja hyvin lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronatestiin.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Rokote suojaa paitsi yksilöä itseään myös koko yhteiskuntaa. Rokotusten teho käy selkeästi ilmi nykyisestä epidemiatilanteesta, sillä tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin.  Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta

Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Walk-in-päivissä annetaan sekä ensimmäisiä, toisia että kolmansia rokotusannoksia. Walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 3.11.2021 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

Lisätietoja antaa:

johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell
puh. 040 653 4005

--