Soite tiedottaa 23.9.2021

Soiten koronavalmiusryhmän tiedote: epidemiatilanne edelleen vakava alueella

Soiten koronavalmiusryhmä kokoontui torstaina 23.9.2021 arvioimaan alueellista tilannekuvaa.

Tartuntatilanne

Koronavirustilanne on edelleen vakava Soiten alueella. Tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin. Alueen ilmaantuvuusluku viimeisen 14 vuorokauden ajalta on tällä hetkellä 90 / 100 000 asukasta. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kaksi koronaviruspotilasta.

Vielä rokottamattomien tulisi hakeutua koronatestaukseen viipymättä hyvin lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa. Koronatestitulosta tulisi jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei mahdollisesti altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla.

Tartuntojen ehkäisemiseksi on edelleen tärkeää:

  • Hakeutua viipymättä ja lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronavirustestiin etenkin, jos olet rokottamaton. Ajanvaraus: https://korona.soite.fi/koronapoliklinikka/
  • Huolehtia huolellisesta käsihygieniasta: pese kätesi tai käytä käsidesiä ahkerasti.
  • Välttää kokoontumisia.
  • Käyttää kasvomaskia. Linkki: alueellinen kasvomaskisuositus
  • Tärkein ja vaikuttavin keino ehkäistä koronavirustartuntoja ja etenkin vakavaa tautimuotoa on ottaa koronarokote

Rokotukset – rokotuskattavuus saatava nousemaan nuoremmissa ikäryhmissä

Väestön koronarokotukset etenevät Soiten alueella. Rokotukset ovat käynnissä kaikille yli 12-vuotiaille Soiten alueen asukkaille.

Rokotuskattavuus ei ole vielä lähellä 80 % tavoitetta nuoremmissa ikäryhmissä (12–30-vuotiaat), joten alueellinen COVID-19 viranomaisryhmä suositteli eilisessä tiedotteessaan, että illanviettoja ja kokoontumisia vältettäisiin etenkin nuoremmissa ikäryhmissä, joihin myös koronatartunnat keskittyvät tällä hetkellä.

Rokotuskattavuutta pyritään nostamaan Soiten alueella tuomalla rokotukset lähelle ja helposti saataville. Tällä viikolla jalkaudumme rokottamaan väestöä Kokkolan Prismaan to 23.9. klo 9–15 sekä Citymarkettiin pe 24.9. klo 9–15. Ensi viikon maanantaina järjestämme walk-in-koronarokotuksia Koivuhaan terveysasemalla ilta-aikaan klo 16–19.

Koronarokotusten painopiste on siirtynyt ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin ajanvarauksen sijaan. Ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä koronarokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Walk-in-päivissä annetaan sekä ensimmäisiä, toisia ja kolmansia rokotusannoksia. Walk-in-rokotuksessa on mahdollista aikaistaa toista rokotusannosta, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Toinen rokoteannos on tärkeää ottaa, jotta rokotteen suojateho vahvistuu sekä koronaviruksen kantamuotoa että virusmuunnoksia vastaan. Toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

Kolmanteen rokotusannokseen ovat oikeutettuja tällä hetkellä voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet henkilöt sekä sote-henkilöstö, joka sai rokotteen ensimmäiset annokset lyhyellä, 3–4 viikon, väliajalla vuoden alussa.

Ajan koronarokotukseen voi edelleen varata netissä https://soite.terveytesi.fi  tai puhelimitse rokotuskeskuksen sihteeriltä puh. 040 804 2821 (puhelinaika: ma-pe klo 12–15) tai omasta terveyskeskuksesta.

Miksi koronarokote kannattaa ottaa?

  1. Koronavirusrokote antaa tehokkaan suojan koronavirustaudin vakavia muotoja vastaan.
  2. Koronavirusrokote suojaa myös COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksilta, nk. long covidilta, johon liittyy pitkiä aikoja kestävää väsymystä, hengenahdistusta, yskää sekä nivel- ja rintakipuja.
  3. Ottamalla rokotuksen voit suojata paitsi itseäsi, myös muita. Koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen.
  4. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta
  5. Rokotusten myötä voimme siirtyä normaalimpaan elämään ja rajoitusten tarve vähenee. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Koronarokotusten etenemistä voi seurata Soiten koronarokotemittarista, joka päivittyy aina maanantaisin.

--