Soite tiedottaa 21.10.2021

Soiten koronavalmiusryhmän tiedote 21.10.2021

Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella

Soiten koronavalmiusryhmä kokoontui torstaina 21.10.2021 arvioimaan alueellista tilannekuvaa.

Tartuntatilanne

Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella. 14 vuorokauden aikana on todettu yhteensä 154 koronavirustartuntaa. Koronaviruksen 14 vuorokauden ilmaantuvuus on tällä hetkellä 199 / 100 000 Soiten alueella. Koronavirusnäytteistä 5,4 % on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa yhdeksän koronaviruspotilasta.

Mahdollisten altistustilanteiden listausta on päivitetty! Koronavirukselle on voinut altistua seuraavissa paikoissa:

 • 17.10. klo 16-17 Heinolankaaren ABC, Kokkola
 • 18.10. klo 12-15 Veho, Kokkola
 • 18.10. klo 13-14 Heinolankaaren ABC, Kokkola
 • 18.10. klo 19.30-20 Lidl keskusta, Kokkola
 • 18.10. klo 11-12 K-rauta, Kokkola
 • 18.10. klo 12-13 Kodin Terra, Kokkola
 • 18.10. klo 12-15.30 uintikeskus Vesiveijari, Kokkola
 • 19.10. klo 19-21 Puutarhakadun R-Kioski, Kokkola
 • 19.10. klo 11.30-12 Kirjasto, Kokkola
 • 19.10. klo 12-12.15 Intersport, Kokkola
 • 19.10. klo 12.15-12.45 Espresso House, Kokkola
 • 19.10. klo 19.45-20 H. Nyman, Kokkola
 • 19.10. klo 12-14 uintikeskus Vesiveijari, Kokkola
 • 19.10. klo 11.-11.15 Posti Rautatienkatu, Kokkola
 • 19.10. klo 22-23 Heinolankaaren ABC, Kokkola

Listaus kaikista mahdollisista altistumispaikoista Soiten alueella: https://korona.soite.fi/altistumispaikat/

Soiten koronavalmiusryhmä vetoaa vahvasti alueen väestöön, että vielä rokottamattomat ottaisivat koronarokotteen mahdollisimman pian. Rokotteen teho käy selkeästi ilmi nykyisestä epidemiatilanteesta, sillä tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta

Vielä rokottamattomien tulisi hakeutua koronatestaukseen viipymättä hyvin lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa. Koronatestitulosta tulisi jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei mahdollisesti altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla.

Tartuntojen ehkäisemiseksi on edelleen tärkeää:

 • Hakeutua viipymättä ja lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronavirustestiin etenkin, jos olet rokottamaton. Ajanvaraus: https://korona.soite.fi/koronapoliklinikka/
 • Huolehtia huolellisesta käsihygieniasta: pese kätesi tai käytä käsidesiä ahkerasti.
 • Välttää kokoontumisia.
 • Käyttää kasvomaskia. Linkki: alueellinen kasvomaskisuositus
 • Tärkein ja vaikuttavin keino ehkäistä koronavirustartuntoja ja etenkin vakavaa tautimuotoa on ottaa koronarokote.

Rokotukset

Väestön koronarokotukset etenevät Soiten alueella. Rokotukset ovat käynnissä kaikille yli 12-vuotiaille Soiten alueen asukkaille.

Rokotusinnokkuudessa on havaittavissa selkeää nousua! Olemme aivan hilkulla 80 % rokotuskattavuuden saavuttamisesta. Ottamalla rokotuksen voit suojata paitsi itseäsi, myös muita.

Rokotuskattavuutta pyritään nostamaan Soiten alueella tuomalla rokotukset lähelle ja helposti saataville. Soite jalkautuu pe 29.10. klo 16–20 Kokkolan Minimaniin antamaan rokotuksia.

Koronarokotusten painopiste on siirtynyt ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin ajanvarauksen sijaan. Ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä koronarokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Walk-in-päivissä annetaan sekä ensimmäisiä, toisia ja kolmansia rokotusannoksia. Walk-in-rokotuksessa on mahdollista aikaistaa toista rokotusannosta, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Ajan koronarokotukseen voi edelleen varata netissä https://soite.terveytesi.fi  tai puhelimitse rokotuskeskuksen sihteeriltä puh. 040 804 2821 (puhelinaika: ma-pe klo 12–15) tai omasta terveyskeskuksesta.

Kolmannet koronarokoteannokset Soiten alueella

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on ohjeistanut alueita aloittamaan kolmansien koronarokoteannoksien antaminen seuraaville kohderyhmille: kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä yli 12-vuotiaille 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluville. Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotusannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Soitessa ensimmäiset kakkosrokotteet on annettu huhtikuun lopulla, jolloin niiden antamisesta tulee kuluneeksi 6 kuukautta tämän kuun lopussa.

Laitoksissa ja hoivakodeissa asuville kolmas koronarokote annetaan Soiten asumisyksiköissä.  Rokotukset Soiten palveluasumisen yksiköissä alkavat viikolla 43.

Muiden kolmanteen rokotteeseen oikeutettujen osalta tiedotamme tarkemmat ajanvarausohjeet ensi viikolla.

Miksi koronarokote kannattaa ottaa?

 1. Koronavirusrokote antaa tehokkaan suojan koronavirustaudin vakavia muotoja vastaan.
 2. Koronavirusrokote suojaa myös COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksilta, nk. long covidilta, johon liittyy pitkiä aikoja kestävää väsymystä, hengenahdistusta, yskää sekä nivel- ja rintakipuja.
 3. Ottamalla rokotuksen voit suojata paitsi itseäsi, myös muita. Koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen.
 4. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta
 5. Rokotusten myötä voimme siirtyä normaalimpaan elämään ja rajoitusten tarve vähenee. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.

Koronarokotusten etenemistä voi seurata Soiten koronarokotemittarista, joka päivittyy aina maanantaisin.

--