Soite tiedottaa 15.9.2021

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 15.9.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronavirustilanne on heikentynyt Soiten alueella ja tartuntoja esiintyy nyt aiempaa vanhemmissa ikäryhmissä. Kyseessä on ensi sijassa rokottamattomien epidemia. Yhteiskunnan avautuessa rajoituksista koronavirustartunnalta on vaikea välttyä — virus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa ja alueelliset suositukset säilyvät ennallaan.

Viimeisen 14 vuorokauden aikana Soiten alueella on todettu yhteensä 55 koronavirustartuntaa ja 14 vuorokauden alueellinen ilmaantuvuusluku on 71 / 100 000 asukasta. Viime viikolla koronavirusnäytteitä otettiin yhteensä n. 1800 kappaletta ja positiivisten osuus testeistä on noussut kahteen prosenttiin. Tartuntaketjujen jäljitettävyys on 75 %. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kaksi koronaviruspotilasta.

Koronavirustartuntoja esiintyy pääasiassa rokottamattomien tai vasta hiljattain rokotuksen saaneiden keskuudessa. Tartuntoja esiintyy Soiten alueella tällä hetkellä aiempaa vanhemmissa ikäryhmissä: tartuntoja on todettu eniten 30–39-vuotiailla (28 %) sekä 50–59-vuotiailla (28 %). Tartunnan saaneiden keski-ikä on noussut 41 vuoteen. Tartunnoista suurin osa oli perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja. Toiseksi suurin tartuntalähde oli työpaikat. Kehotammekin alueen työnantajia ja esimiehiä ohjaamaan työntekijöitä koronatestiin vähäisilläkin hengitystieoireilla. Koronatestin tulosta odottaessa on pysyttävä kotona.

Uudet ohjeistukset koronatestaukseen

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päivittänyt koronatestaukseen liittyvää ohjeistusta. Koronavirustestaus kohdistuu jatkossa ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle koronavirusinfektiolle alttiiden henkilöiden testaamiseen.

STM ei enää suosittele vähäoireisten, kahdesti rokotettujen laajaa testaamisesta. Testaukseen pitää mennä etenkin silloin, jos on oireita, mutta ei ole saanut yhtään rokotetta. Koronatestiin pääsevät kuitenkin edelleen kaikki, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta.

Lasten ei tarvitse enää mennä testiin lievän flunssan takia. Alle 12-vuotiaille suositellaan testiä, jos heillä on oireita ja heidän on todettu altistuneen tartunnalle sekä jos perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttää rokotesuojaa.

STM:n uuden testausstrategian mukaan testausta vähennetään, jotta terveydenhoitohenkilökuntaa voidaan keskittää enemmän muiden kuin koronaviruksesta aiheutuneiden oireiden hoitoon.

Viranomaisryhmä korostaa, että rokottamattomien tulisi hakeutua koronatestaukseen viipymättä hyvin lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa. Muistutamme myös, että koronatestitulosta tulisi jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei mahdollisesti altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla. Kahden rokotusannoksen saaneita testataan, mikäli oireet ovat voimakkaat, henkilö on merkittävästi altistunut koronavirukselle tai mikäli henkilö työskentelee sote-alalla. Soitessa koronavirustestauksessa noudatetaan THL:n valtakunnallisia ohjeistuksia.

Koronavirus on turvallisempaa kohdata rokotettuna

Viranomaisryhmä toteaa, että alueen työnantajien tulee varautua työntekijöiden karanteeneihin ja sairaslomiin etenkin rokottamattoman henkilökunnan osalta. Koronavirus tulee kiertämään väestön keskuudessa vielä pitkään ja rokotukset ovat ainoa keino estää tartuntoja ja etenkin koronaviruksen vakavaa, sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan koronavirusrokotteen, sillä jatkossa taudilta on vaikeaa välttyä. Yhteiskunta on avautumassa ja koronavirusepidemiaan liittyvät rajoitukset ovat poistumassa valtakunnallisesti, mutta koronavirus ei ole häviämässä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta

Viranomaisryhmän päätökset

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Edelleen suosittelemme välttämään kokoontumisia, noudattamaan tartuntaa ehkäiseviä hygieniaohjeita ja käyttämään kasvomaskia alueellisten suositusten mukaisesti.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 22.9.2021 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

--