Soite tiedottaa 13.10.2021

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – etätyö- ja laaja kasvomaskisuositus voimassa

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 13.10.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronavirustilanne on edelleen vakava Soiten alueella. Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueella suositellaan etätyön hyödyntämistä ja laaja kasvomaskisuositus on voimassa toistaiseksi.

Epidemiatilanne alueella on edelleen vakava. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 123 / 100 000. Tämän viikon aikana on tähän mennessä todettu 26 uutta koronavirustartuntaa. Näytteenotossa koronavirustestien määrä on noussut ja viime viikolla otettiin yhteensä 1389 näytettä, joista 4,1 % oli positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa viisi koronaviruspotilasta.

Koronavirustartuntoja esiintyy pääasiassa rokottamattomien tai vasta hiljattain rokotuksen saaneiden keskuudessa. Tartuntoja esiintyy eniten 10–19-vuotiailla ja toiseksi eniten alle 10-vuotiaiden sekä 30–39-vuotiaiden ikäryhmissä. Tartunnan saaneiden keski-ikä on tällä hetkellä 33 vuotta. Tartunnoista suurin osa on perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät pääosin ennallaan. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Viranomaisryhmä tarkasteli etätyösuositusta sekä alueellista laajaa kasvomaskisuositusta. Etätyön osalta työnantajia suositellaan hyödyntämään työpaikoilla ns. hybridimallia, eli sitä että osa työstä tehtäisiin mahdollisuuksien mukaan etänä vuorotellen ja porrastaen. Etätyösuositus on voimassa Soiten alueella 31.10.2021 saakka. Työpaikoille suositellaan edelleen myös taukojen porrastusta ja turvavälien pitämistä sekä koronaturvallisia kokouskäytäntöjä.

Laaja kasvomaskisuositus säilyy ennallaan Soiten alueella ja on voimassa toistaiseksi. Kasvomaskisuositus on voimassa alueella edelleen siis myös kouluissa ja oppilaitoksissa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille, myös rokotuksen saaneille, yli 12-vuotiaille:

  • julkisilla paikoilla/tiloissa, kuten kaupoissa ja muissa kodin ulkopuolisissa paikoissa
  • alueen yläkouluissa (7-9. luokkalaiset)
  • alueen toisen asteen oppilaitoksissa (ammattikoulut ja lukiot) sekä korkeakouluissa ja yliopistoissa
  • julkisessa liikenteessä, koulukuljetuksissa sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä
  • asioitaessa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä
  • koronatestiin hakeutuessa
  • riskimaasta Suomeen palattaessa
  • Kasvomaskia suositellaan käytettävän myös muissa tilanteissa niin sisä- kuin ulkotiloissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Viranomaisryhmä muistuttaa, että lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Suositus on, että rokottamattomat tai vasta yhden rokotusannoksen saaneet hakeutuisivat viipymättä ja hyvin lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronatestiin.

Edelleen suosittelemme välttämään kokoontumisia, noudattamaan tartuntaa ehkäiseviä hygieniaohjeita ja käyttämään kasvomaskia alueellisten suositusten mukaisesti.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä jatkossa taudilta on vaikeaa välttyä. Yhteiskunta on avautumassa ja koronavirusepidemiaan liittyvät rajoitukset ovat poistumassa valtakunnallisesti, mutta koronavirus ei ole häviämässä. Rokotusten teho käy selkeästi ilmi nykyisestä epidemiatilanteesta, sillä tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin.  Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta

Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 20.10.2021 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

--