Soite tiedottaa 13.1.2022

Soiten koronavalmiusryhmä kokoontui torstaina 13.1.2022 arvioimaan alueellista tilannekuvaa.

Tartuntatilanne

Koronaviruksen ilmaantuvuus jatkaa nopeaa kasvuaan Soiten alueella. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on juuri nyt 730 / 100 000 ja 14 vuorokauden tapausmäärä 570. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kaksi potilasta koronavirustaudin takia.

Valmiusryhmä muistuttaa, että lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Etenkin rokottamattomien tai vasta yhden rokotusannoksen saaneiden tulisi hakeutua viipymättä ja hyvin lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronatestiin Soiteen.

Positiivisen koronatestituloksen saaneille ei enää voida soittaa Soitesta henkilökohtaisesti. Tartunnan saaneille lähetetään tekstiviesti, jossa on lyhyet toimintaohjeet sekä ohjeistus, milloin tulee olla yhteydessä Soiteen. Lisätietoa Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/naytteenoton-jalkeen/

Kotitestausta suositellaan kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Koronaviruksen antigeeni-kotitestit eivät välttämättä tunnista omikronmuunnosta yhtä herkästi aiempiin variantteihin verrattuna, joten suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat. Lisätietoa kotona tehtävistä koronatesteistä löytyy THL:n verkkosivuilta.

Tartuntojen ehkäisemiseksi on edelleen tärkeää:

 • Hakeutua viipymättä ja lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronavirustestiin etenkin, jos olet rokottamaton. Ajanvaraus: https://korona.soite.fi/koronapoliklinikka/
 • Huolehtia huolellisesta käsihygieniasta: pese kätesi tai käytä käsidesiä ahkerasti.
 • Välttää kokoontumisia ja noudattaa alueellisia määräyksiä ja suosituksia: https://korona.soite.fi/suositukset/
 • Käyttää kasvomaskia. Linkki: alueellinen kasvomaskisuositus
 • Tärkein ja vaikuttavin keino ehkäistä koronavirustartuntoja ja etenkin vakavaa tautimuotoa on ottaa koronarokote.

Rokotukset

Valmiusryhmä haluaa kiittää keskipohjalaisia innokkaasta rokotuksiin hakeutumisesta! Väestön koronarokotukset etenevät hyvin Soiten alueella ja rokotuspisteillä rokotetaan ennätystahtia. Tämä on aiheuttanut ajoittain ruuhkaa Soiten rokotuspisteille. Suosittelemme hyödyntämään koko rokotuspäivän pituuden ruuhkan välttämiseksi. Rokotuspäivän loppuosa ja loppuviikko ovat yleensä rauhallisempia aikoja käydä ottamassa rokote. Rokotuspaikalla tulee käyttää kasvomaskia ja noudattaa turvavälejä.

Vetoamme vielä rokottamattomiin tai vajaan rokotesuojan omaaviin, että rokotuksiin hakeuduttaisiin mahdollisimman pian! Koronarokotusten ottaminen on erityisen tärkeää nyt, kun tehokkaasti leviävää omikronia esiintyy alueella, sillä rokote suojaa etenkin koronaviruksen vakavalta tautimuodolta.

Koronarokotuksia annetaan Soiten alueella seuraavasti:

 • Koronarokotukset ovat käynnissä kaikille yli 5-vuotiaille Soiten alueen asukkaille. Toisen rokoteannoksen voi ottaa, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa.
 • 3. rokotusannoksia annetaan kaikille yli 60-vuotialle ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille, mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 3. rokotusannoksia annetaan kaikille alle 60-vuotiaille (18–59-vuotiaille), mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 4 kk.
 • 3. rokotusannoksia annetaan myös voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kk.
 • 4. rokotusannoksia annetaan voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, mikäli kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 5–11-vuotiaille lapsille järjestetään koronarokotuksia ajanvarauksella Soiten rokotuskeskuksissa. Aika varataan Soiten Omahoito-palvelusta netin kautta: https://soite.terveytesi.fi. Aikoja avataan lisää niin pian kuin mahdollista. Lisäksi järjestämme 5-11-vuotiaille lapsille ajanvarauksettomat walk-in-rokotuspäivät Soiten lastensairaalassa ti 18.1. klo 16-19 ja la 22.1. klo 10-15.

Koronarokotusten painopiste on ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä ajanvarauksen sijaan. Ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä koronarokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Ajan koronarokotukseen voi edelleen varata netissä https://soite.terveytesi.fi  tai puhelimitse numerosta 06 828 7488. Puhelinaika ma-to klo 9–15 ja pe klo 9–14. Ajan rokotukseen voi varata myös omasta terveyskeskuksesta.

Koronarokotusten etenemistä voi seurata Soiten koronarokotemittarista, joka päivittyy aina maanantaisin.

Miksi koronarokote kannattaa ottaa?

 1. Koronavirusrokote antaa tehokkaan suojan koronavirustaudin vakavia muotoja vastaan.
 2. Koronavirusrokote suojaa myös COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksilta, nk. long covidilta, johon liittyy pitkiä aikoja kestävää väsymystä, hengenahdistusta, yskää sekä nivel- ja rintakipuja.
 3. Ottamalla rokotuksen voit suojata paitsi itseäsi, myös muita. Koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen.
 4. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta
 5. Rokotusten myötä voimme siirtyä normaalimpaan elämään ja rajoitusten tarve vähenee. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä.
--