Soite tiedottaa 10.11.2021

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – epidemiatilanne ei ole rauhoittumassa

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 10.11.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella ja alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan, mutta rajoitusten ja suositusten laajentamisen tarvetta arvioidaan edelleen. Pikkujoulukauden lähestyessä viranomaisryhmä suosittelee tutustumaan THL:n kokoamiin vinkkeihin turvallisista pikkujouluista.

Epidemiatilanne on Soiten alueella edelleen vakava ja koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut kasvussa alueella jo useita viikkoja. Valitettavasti epidemia ei näytä olevan rauhoittumassa ja uusia tartuntoja on tälläkin viikolla todettu edellisviikon tahtiin. Viime viikolla Soiten alueella todettiin yhteensä 130 uutta koronavirustartuntaa. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 320 / 100 000. Näytteenottomäärät koronatestauksessa ovat kasvussa ja viime viikolla otettiin yhteensä n. 2000 koronatestiä, joista 6,4 % oli positiivisia. Todetuista tartunnoista pystytään jäljittämään 82 %.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kuusi koronaviruspotilasta. Sairaalakuormitus on pysynyt korkeana ja mikäli COVID-potilaita tulee lisää, joudutaan miettiä toimintojen supistamista tai toimintamuutoksia.

Koronavirustartuntoja esiintyy edelleen pääasiassa rokottamattomien tai vajaan rokotussarjan saaneiden keskuudessa. Tartunnat leviävät edelleenkin etenkin lapsissa ja nuorissa sekä heidän vanhemmissaan. Viime viikolla tartuntoja todettiin eniten 10–19-vuotiailla (25 %), alle 10 vuotiailla (18 %) sekä heidän vanhempiensa ikäryhmissä 30–39-vuotiailla (14 %) ja 40–49-vuotiailla (13 %). Tartunnoista suurin osa on perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja. Tartunnanlähteinä ovat olleet myös ystävien ja tuttavien tapaamiset sekä koulut.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan, mutta rajoitusten ja suositusten laajentamisen tarvetta arvioidaan edelleen. Alueella on voimassa laaja kasvomaskisuositus sekä hybridimallinen etätyösuositus. Tilaisuuksia ja kokoontumisia tulisi järjestää vain tarkan harkinnan mukaan ja niissä tulee huomioida koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla. Soiten alueella on voimassa myös leviämisvaiheen ravintolarajoitukset. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Soiten koronasivustolta löytyy ohjeet tapahtumajärjestäjille: https://korona.soite.fi/ohjeet-tapahtumajarjestajille/. Lisätietoa löytyy myös Aluehallintoviraston sivuilta.

Pikkujoulukauden lähestyessä viranomaisryhmä suosittelee tutustumaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kokoamiin vinkkeihin turvallisista pikkujouluista:

  • Juhli vain terveenä. Jos sinulla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, älä osallistu pienenkään porukan kokoontumiseen, vaikka olisit rokotettu. Pysyttele tällöin kotona, ja jos oireesi ovat vakavia, mene lääkäriin. Tarkista, mitä kuntasi ohjeistaa koronatestiin hakeutumisesta ja toimi sen mukaan.
  • Juhli porukassa vain, jos olet rokotettu. Täysi, yleensä kaksi rokotusta sisältävä rokotussarja antaa tehokkaan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Vielä ehdit hakemaan rokotuksen omaksi ja muiden turvaksi. Vaikka rokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja levittämisen riskiä, se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja siten myös leviämistä ihmisestä toiseen.
  • Noudata edelleen hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Näin estät muidenkin tautien leviämistä.
  • Pidä Koronavilkku-sovellus päällä myös juhlissa ja seuraa sen antamia ohjeita.
  • Käytä kasvomaskia yhä erityisesti julkisissa sisätiloissa, jos etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa pitää maskia. Käytä maskia erityisesti, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.
  • Lataa Omakannasta ennen pikkujouluja EU:n koronatodistus, joka toimii koronapassina. Näin sinulla on koronapassi tarvittaessa heti käytettävissä.
  • Muista kohtuus alkoholin käytössä.
  • Pidä hauskaa pikkujouluissa!

THL:n ohjeessa todetaan, että olisi suositeltavaa, että myös yksityiset tapahtumajärjestäjät käyttäisivät koronapassia ja että olisi tärkeää, että koronapassia hyödynnetään koko tilaisuuden ajan, ei vain tietyn kellonajan jälkeenLisätietoa THL:n verkkosivuilta.

Viranomaisryhmä muistuttaa edelleen, että lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Suositus on, että rokottamattomat tai vasta yhden rokotusannoksen saaneet hakeutuisivat viipymättä ja hyvin lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronatestiin.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Rokotusten aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 17.11.2021 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

--