Kirjasto vinkkaa e-aineistoja

Kirjasto tarjoaa e-aineistoja (kirjat, äänikirjat) käyttöön myös kirjastojen sulkuaikana.

Tarvitset Ellibsin e-kirjojen lukemista ja kuuntelua varten kirjastokorttisi numeron ja PIN-koodin. Jos nämä ovat sinulta hukassa, soita kirjastoon tai laita sähköpostia! Jos haluamasi e-aineisto on lainassa, voit varata sen.

 

Vapaasti verkossa olevaa aineistoa:

Journal.fi -verkkopalvelussa on vapaasti ja maksutta saatavilla yli 80 suomalaista tiedejulkaisua. Useimmat sisällöt perustuvat vertaisarvioituihin tutkimuksiin.

Finna Street -haku etsii käyttäjän sijainnin perusteella vanhoja valokuvia. Palvelun avulla pääsee siis katsomaan, miltä tuttu ympäristö näytti ennen. Sijaintihaku toimii parhaiten ulkona mobiiliverkossa, mutta kuvia voi myös manuaalisesti hakea sijainnin perusteella.

Opetustaulut Kansalliskirjaston verkkopalvelussa pääset tutustumaan vanhoihin opetustauluihin esimerkiksi eläimistä, ihmisen anatomiasta ja historiasta.

Katso kulttuuriaarteita kotisohvalta! Kirjastot, museot ja arkistot ovat Suomessa joutuneet sulkemaan ovensa koronavirustilanteen vuoksi. Valtakunnallisesta Finna.fi-hakupalvelusta löydät kattavasti kulttuurielämyksiä, joista voit nauttia virtuaalisesti.

Helmetin vinkit: Kotisohvalta museoon. Pääkaupunkiseudun verkkokirjasto Helmet listaa museoita, joihin pääsee tekemään virtuaalisen kierroksen. Museoita meiltä ja maailmalta ovat esimerkiksi Kiasma, Urheilumuseo, Guggenheim-museot, Louvre, National Gallery ja NASAn kaksi tutkimuskeskusta.

Yle Areenasta löytyy katsottavaksi kotimaisia elokuvia, dokumentteja, lastenohjelmia ja kotimaista sekä ulkomaista draamaa. Yle Areenasta löytyy myös paljon  kuunnelmia sekä äänikirjoja kaikenikäisille.

Kirjastot.fi on koonnut kirjallisuuspalveluita, joiden kautta voi saada useita digitaalisessa muodossa olevia kirjoja käyttöönsä ilmaiseksi.

Elonet-palvelussa on katsottavissa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) omistamat pitkät teatterilevityksessä olleet näytelmäelokuvat (n. 225) sekä lähes parituhatta muuta filmiä.

Open Culture on englanninkielinen palvelu, josta löytyy satoja verkossa vapaasti saatavissa olevia e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Niissä on enimmäkseen klassikoita. Palveluista löytyy myös kielikursseja ja jopa elokuvia.

JSTOR -tietokannasta löytyy tieteellisiä artikkeleita ja muita tieteellisäa aineistoja. Osa aineistoista on avattu vapaasti käytettäviksi.

Elisan ilmaiset klassikot (vaatii kirjautumisen)
Ilmaisia klassikoita e-kirjoina ja e-äänikirjoina. Mukana on romaaneja, näytelmiä ja runoutta, nuorten ja lastenkirjallisuutta. Mukana ovat esimerkiksi Arthur Conan Doyle, Jack London, Jane Austen, R. L. Stevenson, Jules Verne ja Charles Dickens.

Elonet
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu. Elonetissa on katsottavissa Kavin omistamat pitkät elokuvat. Lisäksi löytyy tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta.

Koronakonsertit
Tällä sivustolla ilmoitetaan artistien tulevista ja toteutuneista nettikeikoista esim. Facebookin livelähetyksinä.

 

Lapsille

Apu Juniori Koululaisille! Apu Juniorin digitaaliset näköislehdet ovat nyt kaikkien luettavissa 30.4. saakka.

Lukulumo Normaalisti maksullista sovellusta voi koronavirusepidemian takia toistaiseksi käyttää ilmaiseksi – päiväkoti-ikäisille tarkoitettua palvelua 31.5. sakka ja koululaisille tarkoitettua palvelua 14.4. saakka. Kyseessä on palvelu, jossa on suomalaisia lastenkirjoja ääneen luettuina. Samalla kun kirjaa kuuntelee, voi katsoa kirjan kuvia ja tekstiä mobiililaitteellaan.

Yle Areena radio: Lapset
Kuunnelmia ja äänikirjoja lapsille, esimerkiksi Lasse Pöystin lukema Muumipeikko ja pyrstötähti, Noita Nokinenän seikkailuja, Risto Räppääjää sekä Topeliuksen ja muiden satuja.

Iltasatu -palvelu  sisältää sekä klassikkosatuja että myös uudempaa suomenkielistä lastenkirjallisuutta.

Kirjastokaistan lastenohjelmat-kategoriasta löydät lukuvinkkejä, satutuntitaltiointeja ja vinkkejä kirjastonkäyttöön. Sisältönä ovat myös lasten omat kirjatrailerit ja videovinkkaukset sekä Kuopion kaupunginkirjaston tuottamat Lukukoira Sylvin vloggaukset.

Satunetti
Satunetissä voi kuunnella Mari Mörön, Jukka Parkkisen ja Esko-Pekka Tiitisen kirjoittamia satuja. Mukana on myös kansansatuja.

Sanomapro on avannut palvelun, jossa on digitaalisia harjoitustehtäviä koululaisten käyttöön etäopiskelun tueksi.

Audible  (englanniksi)
Normaalisti maksullinen lasten- ja nuorten e-äänikirjoja tarjoava Audible on koronavirustilanteen takia toistaiseksi avoin kaikille. Kirjoja on englannin lisäksi espanjaksi, saksaksi, ranskaksi, japaniksi ja italiaksi. Kirjojen kuunteluun tarvitsee jatkuvan nettiyhteyden.

 

Huom! Osassa palveluista on ruuhkaa runsaan käytön vuoksi. Jos et pääse palveluun, kokeile hetken päästä uudestaan.

 

Nuorille

Audible  (englanniksi)
Normaalisti maksullinen lasten- ja nuorten e-äänikirjoja tarjoava Audible on koronavirustilanteen takia toistaiseksi avoin kaikille. Kirjoja on englannin lisäksi espanjaksi, saksaksi, ranskaksi, japaniksi ja italiaksi. Kirjojen kuunteluun tarvitsee jatkuvan nettiyhteyden.

For YA (YouTube)
For young adult readers, from young adult authors, about young adult books. Yleistä keskustelua nuorten aikuisten kirjallisuudesta. Nuortenkirjailijoiden Sini Helmisen ja Elina Pitkäkankaan tubekanava.

Sivupiiri: Nuorenkirjaklassikot  Vapaasti luettavia nuorten- ja lastenkirjallisuuden klassikkoja, kuten Liisan seikkailut ihmemaassa, Pikku naisia ja Tom Sawyer.

Tampereen kaupunginkirjaston kirjavinkit
Soittolistalle on koottu Tampereen kaupunginkirjaston tuottamat genrevinkkaukset kasiluokkalaisille.

 

 

--