Kolmannen annoksen koronarokotukset alkavat 60 vuotta täyttäneille, riskiryhmään kuuluville sekä palveluasumisen asiakkaille Soitessa viikolla 43

Kolmannen annoksen koronarokotukset alkavat 60 vuotta täyttäneille, riskiryhmään kuuluville sekä palveluasumisen asiakkaille tällä viikolla Soitessa

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL on ohjeistanut alueita aloittamaan kolmansien koronarokoteannoksien antamisen seuraaville kohderyhmille: kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä yli 12-vuotiaille 1. ja 2. riskiryhmiin kuuluville. Kolmansien rokoteannoksien antaminen näille kohderyhmille aloitetaan Soitessa tällä viikolla (viikko 43). Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Laitoksissa ja hoivakodeissa asuville kolmas koronarokote annetaan Soiten asumisyksikössä. Rokotukset Soiten palveluasumisen yksiköissä alkavat viikolla 43.

Mikäli toisesta koronarokotusannoksesta on kulunut 6 kuukautta, voivat kaikki 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat yli 12-vuotiaat hakeutua kolmanteen koronarokotukseen Soiten rokotuspisteisiin. Lääketieteellisillä riskiryhmillä tarkoitetaan rokotusjärjestyksen ryhmiä 1 ja 2.

Ryhmä 1: 12-60-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Ryhmä 2: 12-60-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Lisätietoa riskiryhmistä 1 ja 2 THL:n sivuilla.

Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos, ellei sille ole lääketieteellistä estettä. Lisätietoa THL:n tiedotteessa.

Lisäksi THL suosittelee, että iäkkäät ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat saaneet koronatartunnan sekä saaneet yhden annoksen koronarokotetta saisivat tehosteena toisen rokoteannoksen. Toinen rokoteannos voidaan tarjota heille aikaisintaan kuusi kuukautta joko koronatartunnan tai edellisen rokoteannoksen jälkeen, riippuen kumpi on ollut viimeisin.

Kolmannen rokotusannoksen saa Soiten rokotuspisteestä

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Tieto tarkistetaan rokotuspisteellä ja mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut alle 6 kuukautta, ei kolmatta rokotetta voida vielä antaa.

Kolmannen rokotusannoksen saa Soiten rokotuspisteistä. Rokotukseen voi tulla ajanvarauksen kautta tai hakeutumalla ajanvarauksettomaan walk-in-rokotukseen.

Ajanvarauksettomaan walk-in-rokotuspäivään rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Ajan koronarokotukseen voi edelleen varata netissä https://soite.terveytesi.fi  tai puhelimitse rokotuskeskuksen sihteeriltä, puh. 040 804 2821 (puhelinaika: ma-pe klo 12–15) tai omasta terveyskeskuksesta. Sähköiseen ajanvaraukseen avataan rokotusajat kolmannelle rokotteelle tällä viikolla.

Kolmannen rokotteen ottajat saavat halutessaan influenssarokotteen samalla käynnillä, jotta rokotuksissa ei tarvitse käydä jatkuvasti. Muulle väestölle influenssarokotukset alkavat marraskuun puolessa välissä ja tiedotamme tästä tarkemmin Soiten kanavissa lähiaikoina.

Rokotteet

Kolmansissa annoksissa hyödynnetään Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta ja Modernan Spikevax-rokotetta. Ensisijaisesti suositellaan samaa valmistetta, jolla rokotettava on saanut myös toisen annoksen, mutta tarvittaessa voidaan tarjota myös toista valmistetta.

Kolmantena annoksena annettaessa Modernan Spikevaxista käytetään kuitenkin vain puolikasta annosta. Rokotevalmistajan tutkimuksissa tehosteannoksena on käytetty puolikasta annosmäärää, jolla on saatu aikaiseksi erittäin hyvä rokotevaste. Pienemmällä Spikevax-annosmäärällä myös haittavaikutusten todennäköisyys jää pienemmäksi.

Myös lyhyellä annosvälillä rokotteet saaneiden kolmansiin annoksiin suositellaan jatkossa Comirnatya tai puolikasta annosta Spikevaxia. Voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan kolmantena annoksena edelleen antaa kokonainen Spikevax-annos.

Jos rokotettavalle ei voida allergian vuoksi antaa mRNA-rokotetta, voidaan käyttää AstraZenecan tai Janssenin rokotetta.

Lisätietoa antaa:

Jukka Aro, Palvelualuejohtaja / Vastaanottopalvelut
puh. 040 804 2145

--