Hankerahaa Toholammille lasten liikuttamiseen

Kuva: Toholammin varhaiskasvatus

 

Toholammin varhaiskasvatus on saanut valtionavustusta Loikkaa liikkeelle -hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää lasten ja lapsiperheiden fyysistä aktiivisuutta. Hankerahaa haettiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta 13 000 euroa, ja avustusta saatiin koko haettu summa.

Toholammin varhaiskasvatuksessa on ollut aikaisemminkin aktiivista hanketoimintaa, ja sillä on luotu hyvää pohjatyötä lasten liikkumiselle. Niina Lappi-Kotila on toiminut hankkeiden työntekijänä, ja hänen työaikansa on jakautunut hanketyön ja varhaiskasvatuksen sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan kesken.

Hankkeilla on pyritty luomaan kaikille lamppilaisille lapsille tasa-arvoiset mahdollisuudet liikkumiseen, ja avustuksilla on hankittu muun muassa erilaisia liikuntavälineitä varhaiskasvatuksen ja lapsiperheiden käyttöön. Niina vinkkaa, että esimerkiksi lumikenkiä ja luistelutukia voi varata ottamalla yhteyttä varhaiskasvatukseen. Ensi kesäksi on hankittu muun muassa potkupyöriä ja potkulautoja sekä varhaiskasvatuksen käyttöön että lainattavaksi.

Hankkeiden avulla Toholammin varhaiskasvattajien osaamista on voitu lisätä erilaisilla koulutuksilla. Koulutusten avulla varhaiskasvattajat pystyvät tukemaan lapsia leikissä ja liikkumisessa – varhaiskasvatuksen henkilökunta onkin lasten liikuntahetkissä mukana aktiivisina toimijoina.

Uusi Loikkaa liikkeelle –hanke on voimassa tämän vuoden loppuun saakka, ja sen tavoitteena on jatkaa hyvin toimivaa liikkuvaa varhaiskasvatusta ja edistää omaehtoista liikkumista myös lapsiperhearjessa. Tavoitteena on, että myös niillä perheillä, jotka eivät osallistu päivittäiseen varhaiskasvatukseen, on mahdollisuudet tutustua liikkumiseen monipuolisesti. Tulossa on erilaisia liikkumiseen kannustavia kampanjoita, liikuntatuokioita ja lajikokeiluita.

Lasten liikuttamisessa hyödynnetään tehokkaasti lähiluontoa sekä lähiliikuntapaikkoja. Niina kiittelee, että Toholammilla on loistavat puitteet lasten liikkumiseen. Aamu- ja iltapäiväkerhon tilat sijaitsevat Toholammin liikuntahallin yläkerrassa, ja myös päiväkodilta on lyhyt matka hallille liikkumaan. Aivan uuden ulottuvuuden liikkumiseen tuo urheiluhallin vieressä oleva, ensi kesänä käyttöön otettava yleisurheilukenttä.

Kuuntele Yle Areenasta Sateenkaaren päiväkodin Kanervat-ryhmän lasten Akselin, Elsan ja Eevin sekä heidän ohjaajiensa Anne Alakotilan ja Annukka Lampisen mietteitä liikkumisesta ja liikuntaharrastuksesta! Hankkeesta kertoo koordinaattori Niina Lappi-Kotila.

--